Description

Deuxième millésime du dernier vin créé par Diego Magaña, originaire de Navarre, qui produit dans trois appellations d'origine de notre pays : Rioja, Navarre et Bierzo. Ce merveilleux rouge de Grenache séduira ses fidèles et sera une belle découverte pour les autres. Production limitée

Fiche technique

Le producteur
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.0% vol.
Production
1.200 bouteilles.
Sous-zone
Haute Rioja
Cépage
100% Garnacha
Autres formats disponibles:
Origine
Rioja

Dégustation

Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Accord mets et vin
Charcuterie, fromages et viandes rouges.

Vignoble et élaboration

Nom
Parcela Los Tejares.
Description
Vignoble situé dans le Haut Najerilla, plus précisément dans les villages de Cordovín et Badarán, à 620 mètres d'altitude.
Année de plantation
Cépages de plus de 100 ans.
Sol
Argileux.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Dans des cuves inox, toujours pleines, d'une capacité de 1 000 litres.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois en fûts usagés de 500 litres.

L'avis des experts

James Suckling:

An expressive delivery with nimble, racy red berries, cherries, grapefruit, hibiscus, minerals and oyster shells. Fluid yet structured, but the tannins are fresh and caressing. Not as powerful as San Vincente de la Sonsierra, but more drinkable and polished. Drink or hold.

Tim Atkin:

CDVIN - short for Cordovín - is the source of this youthful blend of Garnacha and Viura, planted in the 1920s on red clay soils. Perfumed, vigorous and intense with nuanced oak, a hint of good reduction and tangy, stony raspberry, plum and red cherry fruit. 2024-30

The Wine Advocate:

The heady, ripe, showy and aromatic 2022 Anza CDVIN surprised me because the label showed "only" 13.5% alcohol, but the sensation is of high ripeness and some heat, with notes of ripe Garnacha and a touch of soy sauce. It was produced with a mixture of grapes from Tejares in Cordovín and Pornadilla in Badarán, both from old vines, and it fermented destemmed in plastic bins with indigenous yeasts and matured in two 500-liter barrels. It has abundant, slightly dusty tannins and is a little more rustic than its siblings. 2022 was very warm, and yields were much lower than in 2021. 1,430 bottles produced. It was bottled in September 2023. - Luis Gutiérrez.