Description

Le P'tit Co Les Brureaux est fait à partir de vieilles vignes de Gamay qui viennent d'un vignoble à Chénas. Domaine Anita nous offre un rouge intense, corsé et expressif, avec des notes de fruits noirs et des nuances épicées au nez

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2023
Alcool
13.5% vol.
Cépage
100% Gamay
Origine
Chénas

Dégustation

Vue
Couleur grenat intense.
Nez
Arômes de fruits noirs et d'épices.
Bouche
Il révèle des tanins enveloppants et soyeux.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles à 265 mètres d'altitude.
Année de plantation
60 ans.
Sol
Granitique.
Vinification
Macération semi-carbonique pendant 12 jours.
Elevage
Rouge crianza pendant 7 mois dans des cuves en béton et 3 mois en bouteille.

L'avis des experts

James Suckling:

This Chenas has a deep red fruit character on the medium-bodied palate that you could think was charming, but then it shifts into a higher gear as the fine tannins steadily build, with notes of licorice and dry earth adding good complexity in the precise finish. From a parcel with a northeast exposure. 100% whole bunch. Drink or hold.

The Wine Advocate:

Crafted with whole clusters and aged in cement tanks, the 2023 Chénas Cuvée P'tit Co Les Brureaux opens with inviting aromas of chocolate, black cherry and baking spices. Medium to full-bodied and with ripe acidity, the wine is rounded and voluminous, carried gracefully across the palate. The smooth-coated, woven tannins conform to the wine's structure, building gradually to a focused finish that reveals a twist of orange zest, underpinned by subtle graphite salinity.