Description

Ce vin blanc de Cariñena DO est le premier millésime de Cutio Macabeo, qui suit la même philosophie du domaine. Il s'agit d'un vin destiné à un large éventail de consommateurs. C'est un vin gastronomique et d'un équilibre remarquable. Une pépite artisanal de petite production élaborée par les grands vignerons aragonais Jorge et Jesús Navascués.

 

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Blanc
Millésime
2020
Alcool
13.5% vol.
Cépage
90% Macabeo, 10% Chardonnay
Autres formats disponibles:
Origine
Cariñena

Dégustation

Vue
Couleur intense et brillante.
Nez
Ananas, papaye séchée, zeste de citron vert, amandes fumées et thym.
Bouche
Enveloppant avec une longue finale.
Température de service
Entre 7 et 10 ºC.

Vignoble et élaboration

Vendanges
Récolté à la main.
Vinification
Macération à froid pendant 12 heures.
Elevage
Le vin reste ensuite dans des cuves en béton en contact avec les lies pendant 10 mois.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The white 2020 Cutio Macabeo was produced with Macabeo/Viura grapes from different plots of old head-pruned and dry-farmed vines on clay and limestone soils at 650 meters in altitude in the village of Almonacid. It fermented in concrete and 10% in oak vats and then matured with the lees in underground epoxy-lined concrete vats for 10 months. It's super balsamic and medicinal, with pungent aromas and flavors, fennel and herbal, with a core of minerality that makes it very serious. It has freshness and balance, following the path of the 2018 (no 2019 was produced). It was bottled in July 2021, with 15,000 bottles produced.

James Suckling:

Pineapple, dried papaya, lime zest, smoked almond and thyme on the nose. It’s full-bodied with an oily texture and bright acidity. Intense and layered with a long, spicy finish. Drink or hold.