Fiche technique

Type de vin
Tinto
Millésime
2024
Alcool
13.0% vol.
Cépage
59% Cabernet sauvignon, 28% Merlot, 13% Petit verdot
Autres formats disponibles:
Origine
Pessac-Léognan

L'avis des experts

Revue du Vin de France:

Si le premier contact est réservé, presque austère, l’échantillon livre peu à peu une personnalité distinguée et subtile. Sans se départir de sa réserve, il développe un beau registre aromatique empreint de classicisme, où pointent tabac, sous-bois, myrtille… La matière est élancée, svelte mais sans creux ; elle prolonge par sa saveur la perception olfactive et fait montre d’une remarquable tenue. L’ensemble est typé par le cabernet-sauvignon (59 % de l’assemblage), mais aussi par le petit verdot (13 %).

Bettane & Desseauve:

Nez raffiné, fruit délicat et pur, avec des notes florales et minérales. Bouche tendre et savoureuse, tannins fins, finale longue et fraîche. Beaucoup de caractère.

Decanter:

Medium ruby-purple in appearance. Nose is reserved, but the palate offers solid depth with dark berries and black cherry. Tannins are firm and grainy, though the fruit feels slightly subdued. Earthy on the finish. Needs time to find focus, but the structure is promising.

Jeb Dunnuck:

Based on 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, and 5% Petit Verdot, the 2024 Château Latour-Martillac offers up charming red and black currants, smoky herbs, and violet notes. Medium-bodied and nicely textured, it has a round, supple mouthfeel and soft tannins, all showing the forward, approachable character of the vintage in the Léognan region.

James Suckling:

Good purity and depth of fruit. Some minerals as well. Fragrant and juicy with medium body and firm, lightly chewy tannins. Nice length. A solid one for the vintage.

Falstaff:

Strong ruby garnet, purple reflections, subtle edge brightening. Nuances of cranberries, delicate herbal savouriness, preserved red cherries, hints of orange zest. Balanced, fresh red berry fruit, lively, mineral-lemon finish, delicate sweetness in the aftertaste.