Description

Un champagne à la robe pâle et aux arômes délicats, léger et frais en bouche avec une intense note de fruits rouges. Super comme apéritif grâce à sa légèreté et sa fraîcheur

Fiche technique

Type de vin
Champagne
Alcool
12.5% vol.
Cépage
70% Chardonnay, 30% Pinot noir
Origine
Champagne

Dégustation

Vue
Couleur rose pâle, claire et délicate.
Nez
Il s'ouvre sur de subtils arômes de fruits rouges.
Bouche
Il révèle des notes de fraise avec des bulles fraîches, vives et élégantes.
Température de service
Entre 6 et 8 °C.

Vignoble et élaboration

Climat
Continental.
Vendanges
Vendange sélectionnée.
Vinification
On utilise surtout des vins du millésime 2019 comme base. Sélection des vignobles, élaboration avec du vin de base de millésimes récents pour garder le caractère frais et fruité. Travail minutieux sur les températures pour garder une bulle fine et élégante. Dosage de 6 grammes de sucre par litre.

L'avis des experts

James Suckling:

Aromas of dried strawberries, earth and some smoke follow through to a full-bodied, tight and integrated palate with a spicy, candied-strawberry aftertaste. Minerally and flinty at the end. 30% pinot noir and 70% chardonnay. Based on 2019 harvest with reserve wines from 2012 to 2018. Disgorged in November 2021. Dosage 5g/L. Drink now.

The Wine Advocate:

Based on the 2018 vintage and disgorged in October 2020, Soutiran's latest NV Brut Grand Cru Rosé delivers notes of tangerine, red fruits and almond paste. Medium to full-bodied, fleshy and charming, with a pinpoint mousse and an ample, enveloping core of fruit, it's an elegantly vinous, nicely defined rosé that's already showing well. - William Kelley. 

Wine Enthusiast:

From the village of Ambonnay on the Montagne de Reims, this crisply textured wine has impressive depth. Its mineral edge comes from the fresh Chardonnay in the blend, giving great white fruits allied to a steely texture. Drink the Champagne now. - Roger Voss.