Description

Corsé et élégant, ce blanc de noirs est parfait pour un cocktail ou un grand repas, car il est très gastronomique.&nbsp

Fiche technique

Type de vin
Champagne
Alcool
12.5% vol.
Cépage
100% Pinot noir
Origine
Champagne

Dégustation

Vue
Couleur dorée cristalline.
Nez
Il dégage des notes de figue, de prune et d'ananas.
Bouche
Intense, charnu et velouté. Super vif et vineux. Il mélange le fruit et la minéralité avec une petite touche salée. Très long et intense, avec une fraîcheur surprenante pour un « blanc de noirs ».
Température de service
Entre 6 et 8 °C.

Vignoble et élaboration

Climat
Continental.
Vinification
Il est fait avec les vins du millésime 2017 comme base. 58 % du vin est élevé en fûts de chêne.
Elevage
Rouge crianza de 5 ans sur lies.
Embouteillage
En avril 2018.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Based on the 2015 vintage and disgorged in December 2020 with seven grams per liter dosage, the NV Brut Grand Cru Perle Noire delivers notions of honeyed apples, pear, smoke and fresh bread. Full-bodied, vinous and muscular, with a fleshy core of fruit and a pillowy mousse, it's a serious, concentrated Blanc de Noirs that, to my taste, could have flourished with a touch lower dosage. - William Kelley. 

James Suckling:

Dusty aromas with dried lemon and apple. Medium to full body with a soft texture, yet it’s. fresh on the finish. 100% pinot noir. Based on 2018 harvest with reserve wines from 2012 to 2017. Disgorged in January 2022. Dosage 6.5g/L. Juicy and easy to drink.

Gilbert & Gaillard:

Brilliant light gold. Intense nose of red berry fruits, cherry and strawberry. The palate is fleshy, vinous and fresh and offers up remarkable balance. The intense finish lingers over crisp red berry fruit notes in this successful Champagne.