Amigne de Vetroz Grand Cru 2016
Description
Cépage autochtone minoritaire du canton du Valais, l'Amigne est principalement cultivé dans la localité de Vétroz, d'où le nom sous lequel on le retrouve couramment : Amigne de Vétroz. Cépage rare, il donne le jour à des vins blancs secs ou doux, toujours très savoureux et débordant d'arômes intenses et captivants.
Fiche technique
L'avis des experts
"Fermented in a horizontal 250-hectoliter tank, the 2016 Amigne de Vétroz (Two Bees) offers an exciting bouquet of crushed stones, herbs, lime blossom and ripe peaches. On the palate, this is a rich and juicy, very intense and aromatic white with a lot of extract and tangerine, pineapple and William pear flavors. It is rich, elegant and provided with good freshness and tannin grip. The sweetness of 15 grams per liter is perfectly integrated, giving just roundness but not a hint of sweetness. This is a lovely and structured juice. There are only 40 hectares of Amigne in the world, all in the Valais, where 13 hectares are in Vetroz. Grown on slate."
J’ai du mal à comprendre la note de Parker
Mejorable en Nariz pero en Boca es untusoso, jugoso y con carácter propio de fácil acceso. Valoración Rxm 95.