Description

À l'époque romaine, Valdeorras était connue pour son or, d'où son nom qui veut dire « vallée d'or ». De son côté, A Portela veut dire « la porte du ciel ». C'est aussi le nom de la colline de 5 hectares située dans la localité de Larouco, d'où proviennent les vignes de Mencía avec lesquelles on fait ce vin super minéral

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2015
Alcool
13.5% vol.
Production
20.000 bouteilles
Cépage
100% Mencía
Origine
Valdeorras

Dégustation

Nez
Arômes de rose écrasée et de cerise.
Bouche
Au palais, les tanins sont fins mais puissants.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles d'altitude.
Année de plantation
Entre 50 et 20 ans.
Sol
Ardoise et granit.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Les peaux sont mélangées au moût non fermenté pendant cinq jours. Ensuite, elles passent encore 10 jours dans des cuves pour extraire tout leur potentiel.
Elevage
Le vin passe 12 mois dans des cuves inox, puis 8 mois dans des fûts de chêne français.

L'avis des experts

James Suckling:

Fragrant crushed-rose and lighter cherry aromas here with a very fluid, even and plush palate. Fine, yet powerful tannins. Dark stones and spices. Plenty of detail. Drink or hold.

The Wine Advocate:

The red 2015 A Portela was produced with Mencía grapes matured in French oak barrels for eight months and 20 more months in stainless steel, plus one more year in bottle. So, they offer this red almost five years after the harvest, which means the wine is developed and polished. It's quite ripe and time has given it more tertiary aromas, meaty and smoky with a hint of soy sauce, and the palate is round and juicy and combines ripe flavors with some acid berries that give it a bit of a spark. It goes more in the direction of a Northern Rhône than a Burgundy. 20,000 bottles produced. It was bottled in March 2018.