Description

Avec cette mise en bouteille unique, Gracia Hermanos ressort une de ses références emblématiques : un amontillado d'environ 75 ans. Un joyau œnologique qui a séduit la critique spécialisée et qui fera de même avec notre communauté grâce à ses notes aromatiques de bois nobles, de vernis et d'écorce d'orange, ainsi qu'à son goût évocateur, intense et profond

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Amontillado
Alcool
22.0% vol.
Production
1.80 bouteilles
Cépage
100% Pedro Ximénez
Origine
Montilla-Moriles

Dégustation

Vue
Couleur acajou avec des nuances rougeâtres.
Nez
Bois nobles, vernis et peau d'orange.
Bouche
Évocateur, intense et profond.
Température de service
On recommande de le servir entre 15 et 18 °C.
Accord mets et vin
Idéal seul ou avec des fruits secs ou du fromage affiné.

Vignoble et élaboration

Elevage
Édition limitée issue d'une seule bota (fût) qui avait été gardée précieusement, le maître de chai ayant remplacé les pertes par des vins anciens du domaine soigneusement sélectionnés.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

There is a new bottling of the exceptionally old NV The NV Amontillado Viejísimo Montearruit, which is marked as Saca Única 2021 Bota Solera 1/1, an extremely old Amontillado with a hazy dark amber color and a very concentrated saline and rusty nose of iodine, low tide, seaweed and iron. This is an exceptional bottling of a single cask (bota solera one of one, as shown on the label) to celebrate the 100th anniversary of the Monte Arruit battle in 1921). They believe the wine is 75 years old (or more); that's also printed on the label. It's on the verge of being painful, with its extreme saline concentration of saltpeter and iodine, pungent and with a long sensation of warmth in the finish. The alcohol is listed as 22% on the label, the maximum legally allowed, and it has a pH of 3.25 and 9.65 grams of acidity from sheer concentration through evaporation. It even has 4.2 grams of sugar from the concentration, even if it comes through as bone dry, given the acidity and alcohol. This is a 2021 bottling of 1,080 hand-numbered half bottles (and 33 more for the family reserve) done in April 2021. This was all the wine contained in the solera barrel of this wine, so its a one-off.