Masusta 2022
Description
C'était le premier vin de Luis Moya en solo en 2011, fait à partir de Grenaches qu'il cultive lui-même. Masusta veut dire « mûre » en basque. Le vin tire son nom
de
l'énorme buisson qui se trouve au milieu du vignoble. Ainsi, le nom et le vin reflètent fidèlement l'exceptionnel vignoble qui permet de produire un peu plus de 3 000 bouteilles de ce rouge
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2022 Masusta, cropped from a year Moya considers horrible, comes from the first vineyard he started working, 1.41 hectares of 60-year-old Garnacha between the villages of Carcar and Lerin. The vineyard is organically farmed (but not certified) and was converted from head-pruned vines to trellised and is on marl and boulder soils. The wine fermented with 15% full clusters and indigenous yeasts and spent two winters in used 500-liter oak barrels. It has ripe fruit and 14% alcohol, and it's fruit-driven and juicy, with a tender texture, almost unnoticeable tannins and a clean, supple finish. 1,000 bottles produced. It was bottled in July 2023.
Millésimes: 2022 2018 2017
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Sabroso