Description

Un rouge frais avec un sacré caractère canarien et un profil atlantique bien marqué, où l'acidité est la colonne vertébrale. Un des meilleurs vins pour découvrir le cépage Baboso negro et tomber amoureux des rouges canariens. Bref, une merveille herbacée et florale, volcanique et corsée

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
12.4% vol.
Production
1.300 bouteilles
Cépage
95% Baboso negro, 5% Vijariego negro
Origine
Valle de la Orotava

Dégustation

Vue
Couleur rouge rubis.
Nez
Parfumé et délicat, avec des notes de framboises, d'Herbacé et de fleurs bleues.
Bouche
Subtil et charmant, avec des tanins mûrs et des notes de fruits rouges.
Température de service
On recommande de le servir entre 14 et 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2032 environ, si tu le gardes dans de bonnes conditions.

Vignoble et élaboration

Nom
Los Pasitos.
Description
Vignobles plantés à une altitude comprise entre 380 et 440 mètres, avec un système de cordons royats simples et une orientation nord.
Année de plantation
Cépages âgés de 11 ans.
Sol
Argileux.
Climat
Atlantique.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Il est fait dans des cubes en plastique ouverts avec 100 % de rafles, sans contrôle de température et avec des levures locales.
Elevage
Rouge crianza de 10 mois dans deux fûts usagés de 500 litres.

L'avis des experts

James Suckling:

This has bright red-fruit aromas with gooseberries and a floral note that brings roses to mind. A touch of cedar, too. The palate is bright and juicy with a lovely backbone of acidity that stands out. Lovely, delineated fruit. This is pure baboso negro from a north-facing vineyard planted about 20 years ago. Drink now.

The Wine Advocate:

The 2022 Los Pasitos is a single-vineyard Baboso Negro (the variety known as Alfrocheiro Preto in Portugal) with 5% Vijariego Negro (Sumoll) from young vines planted at a density of 6,000 vines per hectare on clay-rich soils at 380 to 440 meters above sea level and pruned in a cordon de Royat way. It fermented with 100% full clusters in open-top plastic bins with indigenous yeasts and had 14 days of maceration. It matured in used 500-liter oak barrels for 10 months. It has contained ripeness at 12.4% alcohol and balancing acidity. Despite everything, this feels riper than the 2021, but even when the grapes are riper, the acidity is still extremely high. The palate reveals abundant, slightly dusty tannins. 1,300 bottles produced. It was bottled in September 2023.