Description

Le Château Léoville Barton 2006, classé deuxième cru classé en 1855, provient de Saint-Julien et offre le meilleur de cette appellation réputée. C'est un Bordeaux classique et puissant, particulièrement adapté à la garde. Lors des premières dégustations du Millésime 2022, il a une nouvelle fois séduit les critiques qui, selon William Kelley, responsable de The Wine Advocate pour Bordeaux, le qualifient de « l'une des étoiles du Médoc

».

Vibrant, pur, aux arômes profonds et à la finale longue et pénétrante

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.1% vol.
Cépage
83% Cabernet sauvignon, 11.5% Merlot, 5.5% Cabernet franc
Autres formats disponibles:
Origine
Saint-Julien

Dégustation

Vue
Couleur pourpre intense.
Température de service
Entre 16 et 18 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignoble situé au cœur du terroir de Saint-Julien, sur des coteaux face à la Gironde. Travail traditionnel du sol à la charrue, sans utilisation d'herbicides.
Size
50 hectares.
Année de plantation
Cépages d'une moyenne d'âge de 38 ans.
Sol
Gravier avec sous-sol argileux.
Rendement
30 hectolitres par hectare.
Vendanges
Vendanges manuelles du 8 au 23 septembre.
Elevage
Rouge crianza de 16 à 18 mois en fûts de chêne français, dont 60 % sont neufs.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2022 Léoville Barton is performing brilliantly in bottle, wafting from the glass with aromas of cassis, pencil shavings, pen ink, cigar box and spices. Medium to full-bodied, suave and velvety, it's dense and concentrated, with terrific energy and persistence. As readers will remember, it's the first vintage produced in the estate's new winery, which more than doubled the number of vats, permitting sub-plot by sub-plot harvesting and vinification, along with a number of other technical improvements that translate into enhanced purity and precision.

Decanter:

Chewy, lively, bright, clean, intense, sleek, sharp and straight - this has it all. Excellent definition and poise, refined but still full of life and flavour. Appealing shots of milk chocolate, blackcurrant, black cherry and fragranced flowers. Not so dense or layered or plush, more lean, and straightforward but lovely detail and precision to the tannins balancing the density of fruit and energy of the lively acidity. Fun, serious, fruity, mineral - lots going on here. Simply gorgeous! I love it. Harvest 8-23 September. Yield of 30hl/ha.

James Suckling:

Shows restraint in this opulent year. Quite complete and refined, and you immediately pick up a bit of sweetness from the fruit of this vintage, but it is not over the top. A lot of finesse and length, with structured, dusty tannins. A no-brainer buy from the vintage. 60% new oak. 83% cabernet sauvignon, 11.5% merlot and 5.5% cabernet franc. Drink from 2027.

Falstaff:

Deep dark ruby, opaque core, purple reflections, brightening on the rim. Delicate chocolate, underlay of dark wild berries, ripe plums, blackberries and liquorice. Complex, cool, mineral body, integrated firm tannins, cherries on the finish, lingers very long with a salty echo. Shows certain ageing potential; a great future.