Charles Heidsieck Brut Millésime 2013
Description
Imposant, généreux et délicieux. C'est comme ça qu'est le Brut Millésime 2013 de Charles Heidsieck, qui vient des vignobles grand cru et premier cru de la Côte des Blancs et de la Montagne de Reims.
Ce
millésime 2013 s'est révélé peu conventionnel en raison d'un temps marqué par les contrastes, affichant, selon les propres termes de la maison, « un ADN unique, marqué par la générosité, une texture riche » et « une fraîcheur exceptionnelle qui couronne l'harmonie du vin »
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
A very striking nose with Reine Claude plums, old-fashioned apple varieties and some Nordic herbs. Structured and crisp with a very firm core, the finish driving and full of energy. Rich long finish with a chalky core. 60% pinot noir and 40% chardonnay, the make up of the blend very unconventional for this house. Drink or hold.
The bouquet of the 2013 Brut Millésimé is compellingly fresh and minty, complicated by notes of white fruit—notably pear and apple—citrus and gentle spices, as well as a light touch of smoke. With aeration, elegant pastry notes come to the fore. On the palate, this is a structured, tension-filled but airborne Champagne with racy acidity, fleshy and charming texture and a long, penetrating finish. It should age well over the next eight to 10 years. Disgorged in 2022 with nine grams per liter, this is a blend of 57% Pinot Noir and 43% Chardonnay.
Ripe aromas of pear cordial, lemon peel and nuances of delicate butter croissant undertones. Vibrant acidity on the palate.
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