Albamar O Esteiro 2022
Description
O Esteiro, c'est le résultat du mélange des trois cépages qui composent cette trilogie de vins rouges de la vallée du Salnés de Xurxo Alba. L'idée, c'est de capturer la fraîcheur du Caíño, l'équilibre de l'Espadeiro et le goût savoureux du Mencía. Selon eux, c'est le vin le plus « sensé ». Le Mencía apporte cette touche de détente qui le rend très facile à boire, très long en bouche, avec le petit plus apporté par les deux autres raisins.
Il se distingue par son nez parfumé et subtil et son palais compact, concentré, avec une excellente acidité et des tanins fins
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
Benefitting from the warmer conditions in 2022, which was arguably better for reds than whites, this is a three-way blend of Caíño Tinto, Espadeiro and Mencía. A Galician red for Pinot Noir lovers, it has lots of energy and perfume, flavours of Turkish Delight, cranberry and wild strawberry and sculpted, fine-grained tannins. 2024-30
The red blend 2022 O Esteiro was produced with Espadeiro, Mencía and Caíño; it's a barrel blend similar to the Capitán Xurelo, but here he looks for more elegance and finesse. This is a little paler and more herbal, with more pungent pine needle aromas, a light body and 11% alcohol. The grapes fermented with full clusters and matured in used oak barrels for 18 months. 3,333 bottles produced. It was bottled in April 2024. It has a different character from the Capitán Xurelo but is at the same quality level. - Luis Gutiérrez.
Millésimes: 2022 2021 2020 2019
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