Description

Vin issu d'une parcelle de Labastida, l'un des endroits les plus prestigieux de la Rioja alavesa, déjà réputée. Seul un fût de chêne a été utilisé, qui a donné moins de 500 bouteilles.&nbsp

Fiche technique

Type de vin
Fermenté en barrique Blanc
Millésime
2021
Alcool
13.0% vol.
Production
470 bouteilles
Sous-zone
Rioja Alavesa
Cépage
100% Viura
Origine
Rioja

Dégustation

Température de service
Entre 9 et 12 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
Paraje Macarralde
Description
Vignoble planté en gobelet dans la commune de Labastida.
Année de plantation
Planté en 1970.
Sol
Grès argilo-calcaire.
Vendanges
Vendange manuelle dans des caisses de 18 kilos avec une sélection super rigoureuse dans le vignoble et au domaine. Ça s'est passé début octobre 2021.
Vinification
Macération des raisins entiers dans des cuves ouvertes pendant 24 heures. Pressurage vertical et débourbage statique pendant 36 heures. Fermentation naturelle dans deux fûts bourguignons en chêne neuf.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois avec ses lies fines dans un fût de chêne français de 400 litres.
Embouteillage
Non stabilisé ni filtré.

L'avis des experts

James Suckling:

This has a rich and complex bouquet of lemon curd, chamomile, vanilla and a touch of dried mangoes. The palate, on the other hand, is pleasantly austere, with perfectly delineated Claudia plum and vanilla flavors and bright acidity that concludes with a long, penetrating and savory finish. Delicious now, but better from 2026.

The Wine Advocate:

Same as with the red, there's now also a white 2021 1er Los Montes Bellos de Buradòn Viura from vines planted in 1975 on very rocky limestone soils in the paraje of Macarralde in the village of Labastida. The whole clusters were pressed, the juice let to settle for 48 hours and then fermented in new 228-liter oak barrels, where it matured with the full lees for 12 months and a further 10 months in used 400-liter barrels completing the long élevage. It has very good ripeness and reached 14% alcohol but kept a low pH (3.1), which should make it long lived. The nose is showy, expressive and intense, with notes of pollen, spices and beeswax, and it has an effervescent palate that is very fine-boned, with chalky minerality and a long, tasty finish. Only 490 bottles produced. It was bottled in October 2023. (Luis Guitérrez)