Description

Errázuriz produit l'un des meilleurs vins de la vallée de Maipo, fait surtout avec du Cabernet sauvignon et un peu de Petit verdot. Ce millésime a reçu la note maximale du critique James Suckling, de Tim Atkin et du magazine The Wine Advocate. Un millésime exceptionnel grâce à une saison modérément fraîche, qui s'est traduite par une maturation longue et uniforme et a préservé l'acidité naturelle des raisins, leurs arômes et leur couleur. Le résultat est un vin élégant, frais et unique, avec une grande complexité aromatique, complétée par la finesse des tanins. Un véritable joyau à garder pendant de nombreuses années

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.0% vol.
Cépage
97% Cabernet sauvignon, 3% Petit verdot
Origine
Valle del Maipo

Dégustation

Vue
Couleur pourpre intense.
Nez
Corsé, avec des notes intenses de violette, de framboise et de cassis, ainsi que des touches de cacao, de grains de café et de noix de muscade.
Bouche
Long et profond, il montre des fruits rouges frais, du chocolat noir et quelques notes d'épices douces. Il révèle des tanins fins et une acidité juteuse.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Elevage
22 mois dans des fûts neufs en chêne français (80 %) et des foudres (20 %).

L'avis des experts

James Suckling:

The extremely deep nose is an endlessly fascinating tapestry of red and black berries with graphite, savory and wet-earth notes. Super-concentrated, refined and fragrant on the full-bodied palate, everything fitting together so beautifully. Extremely long and refined finish. Drink or hold. 20th Anniversary Berlin Tasting Event, February 2024.

The Wine Advocate:

The 2021 Viñedo Chadwick fermented in stainless steel and troncoconic concrete vats, spent some 10 months in barrique, and then part of the wine (some 20%) was sent to the Stockinger foudres. The nose is reminiscent of a super elegant and sleek Bordeaux, pure and clean, less balsamic than in previous years and less herbal. It's perfumed and floral, precise, fresh and elegant, with very fine tannins, and despite the grape, it is more Pomerol than Graves, with 14% alcohol on the label but without any heat at all. It's velvety and luxurious, juicy and tasty, with fine-grained chalky tannins and the elegant stoniness that the best Maipos are capable of. It has structure and power, like the proverbial iron fist in a velvet glove. This has to be the finest vintage for Chadwick; the wine made my heart beat faster—it's a wine of emotion. This is also my first 100-point wine from Chile! The final blend contains around 3% Petit Verdot from vines planted in 2005. There are some 10,000 bottles of this, and it was all bottled all at once on January 31, 2023.