Villota Rouge Sélection 2017
Description
Ce vin est fait à partir d'une sélection annuelle des plus vieilles vignes de Villota, qui ont en moyenne 30 ans et poussent sur des sols avec plein de cailloux. Le résultat est un vin rouge fin et élégant, intéressant pour sa complexité aromatique, sa structure et sa couleur. Il a un bon potentiel de garde et a été classé parmi les meilleurs vins de Rioja par Tim Atkin MW
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
I found quite a lot of creamy oak in the nose of the red 2017 Villota Selección, a medium-bodied blend of Tempranillo (79%), Graciano (19%), Garnacha and Mazuelo (2%) with moderate alcohol and mellow acidity. It matured in French oak barrels for 18 months, and that seems to have marked the wine in a strong way. There are plenty of dusty tannins and oak-related flavors. It's a bit too oaky for my taste. 11,459 bottles and 200 magnums. It was bottled in May 2018.
Maribel Bernardo of Bodegas Zugober is the consultant for this floral, refined red blend of Tempranillo with 12% Graciano and 2% each of Mazuelo and Garnacha, sourced from the Pérez-Villota family's 1974 plantings next to Contino. Subtle, alluring and perfumed, with one-third new oak, it's a graceful red with filigree tannins. 2021-30.