Description

Villamarta, c'est le grand vin du Corregidor en élevage biologique, une des créations les plus ambitieuses de Willy Pérez. Au cours de la dernière année, les lies (lies de voile) ont été remuées pour les mettre en contact avec le vin, adoucissant ainsi son goût et arrondissant le style de Tres Palmas, tel qu'on s'en souvient depuis 1940 à Jerez. Production limitée à seulement 480 bouteilles

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Fino
Millésime
2014
Alcool
15.0% vol.
Production
480 bouteilles
Cépage
100% Palomino fino
Autres formats disponibles:
Origine
Jerez-Xérès-Sherry

Dégustation

Température de service
On recommande de le servir entre 7 et 10 °C.
Garde
Jusqu'en 2040 si tu le gardes bien.

Vignoble et élaboration

Vinification
Fermentation jusqu'à 15 degrés naturels en botte et élevage biologique adapté au millésime.
Elevage
L'élevage a été fait en limitant le contact du vin avec l'oxygène plutôt que de réduire son alcool et le glycérol. On n'a pas ajouté de soufre pendant le processus. Au cours de la dernière année, on a fait un remuage des lies (lies du voile) pour les mettre en contact avec le vin.
Embouteillage
Mars 2024.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2014 Villamarta is their more iconic wine, a single-harvest Palomino kept under flor in bota for almost 10 years. They select the finest grapes from each pass through the vineyard, and they select the barrels for their finesse and aging potential. 2014 saw normal yields and was a mild year. The grapes for this "palma"-style wine are usually picked in early September and see six to seven hours of sun drying, then pressed lightly and fermented in bota, where the wine matured under flor for nine years and then spent six months without flor in a more oxidative style. It has 15% alcohol with 5.81 grams of acidity. It's close to a Fino Amontillado, a Tres Palmas (which appears on the label), massive, sapid but with freshness and elegance. It finishes with a bitter and salty twist in the finish. 480 bottles produced. It was bottled in March 2024.

James Suckling:

Punchy and very complex nose, showing nori, brine and hints of bruised apples and flinty reduction. Really salty and sapid, with a bone-dry palate stripped of fruit. Extremely long, lasting for minutes. Imagine yourself licking the sea salt of a Margarita. Drink or hold.