Michelini i Mufatto El Rapolao 2018
Description
« Exprimer un endroit sans rien faire d'autre que le laisser être ». C'est ce que Michelini i Mufatto veut dire quand il parle du Rapolao, un vin rouge de Mencía qui porte fièrement le nom de son origine mythique, Valtuille de Abajo. Ce vin de terroir est le résultat d'un projet commun entre des œnologues argentins et d'autres producteurs renommés du Bierzo, parmi lesquels Raúl Pérez, César Márquez, Castro Ventosa, Diego Magaña ou Alain Graillot. Issu d'un millésime qualifié d'excellent par le Conseil régulateur , il se distingue par sa fraîcheur atlantique, sa complexité et son grand potentiel de garde. 
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
Like the other wines, the 2018 El Rapolao has lower alcohol and better acidity than the 2017. The year was quite wet, reaching almost 1,000 liters, and it was not without challenges, in this case fungal diseases. It was their latest harvest since they arrived in Bierzo in 2015, and the grapes ripened slowly but thoroughly. It fermented together with full clusters and natural yeasts in tinaja. The wine had a shorter élevage—10 months in well-seasoned, neutral 228-liter oak barrels. It shows the subtleness, freshness and elegance of the year. Tasted next to the 2017, this has more depth and is intense but balanced, with fine and rounder tannins. It has the character of the place, with the style of Michelini and Mufatto. It was also interesting to taste all the different bottlings of El Rapolao 2018, which I did blind... It was bottled at the same time as the 2017, in October 2019. 900 bottles produced.
Millésimes: 2019 2018 2017
Precio absolutamente desproporcionado, excesiva puntuación, más botella seguro que consigue mejorarlo algo, pero no para más de 3,25☆
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