El Rapolao 2019
Description
Laisser le terroir s'exprimer librement, telle est la philosophie de Michelini i Mufatto, appliquée pour l'élaboration de la cuvée El Rapolao, un vin rouge de Mencía qui porte fièrement le nom de son origine mythique, à Valtuille de Abajo. Ce vin est le résultat d'un projet commun entre les vignerons argentins avec d'autres producteurs exceptionnels du Bierzo, dont Raúl Pérez, César Márquez, Castro Ventosa, Diego Magaña et Alain Graillot. Issu d'un millésime classé Excellent par le Conseil de contrôle, il se distingue par sa fraîcheur atlantique, sa complexité et son grand potentiel de garde.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2019 El Rapolao feels very different from the Michelini i Mufatto range. It's a wine from a different soil and climate (on clay and a warmer climate), from the first grapes they pick—rounder, riper and, if you like, more "Bierzo." They do a shorter maceration, they press pretty quickly. This is the only wine that is 100% Mencía, as it's a younger vineyard from a local grower, planted 20-something years ago. The other wines are always a field blend with other grapes (even some whites), as it' all very old vines. It feels abundantly tannic and has 14% alcohol, while the rest of wines are 12.5%. It's still fresh, but in the context of its siblings it feels quite different. It fermented in tinaja with indigenous yeasts and matured in used barrels. Every year they get 1,000 kilos of grapes, so there's always some 900 bottles. This was bottled in November 2020.
Millésimes: 2019 2018 2017
Precio absolutamente desproporcionado, excesiva puntuación, más botella seguro que consigue mejorarlo algo, pero no para más de 3,25☆
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