Mallaura Blanco 2 2023
Description
C'est le deuxième millésime d'un blanc surprenant de Rafael Cambra, un des grands noms de la région viticole de Valence. Il travaille ici de vieux vignobles de Malvasía, Sauvignon blanc et Chardonnay où il montre sa délicatesse habituelle. Luis Gutiérrez le met en avant dans sa critique (The Wine Advocate) pour son acidité équilibrée et sa texture calcaire. La production est limitée à 1 500 bouteilles.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2023 Mallaura Blanco (there's now also a red) was produced with a blend of 50% Malvasía and equal part of Sauvignon Blanc and Chardonnay. There are some balsamic and medicinal notes, a hint of creaminess and a tender palate with good ripeness, 13% alcohol and balanced acidity. Although the blend doesn't make much sense to me, the result is quite pleasant and serious, with a chalky texture and a serious profile. It matured in 225-liter used French oak barrels for 10 months. 1,500 bottles were filled in August 2024.