Description

Cet Amontillado del Castillo fait partie de la collection Almacenista de Lustau, une gamme qui rend hommage à certains des meilleurs vignerons indépendants du Marco de Jerez. Dans ce cas, on a une création d'Antonio Caballero y Sobrinos à El Puerto de Santa María, composée de 38 botas.

Le résultat, c'est un vin avec un nez plein d'arômes suggestifs comme la noisette ou la peau d'orange. Cet amontillado est parfait pour accompagner des plats intenses et épicés

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Amontillado
Alcool
21.0% vol.
Cépage
100% Palomino fino
Origine
Jerez-Xérès-Sherry

Dégustation

Vue
Couleur ambrée brillante avec des reflets cuivrés.
Nez
Arômes de noisette, d'écorce d'orange et de bois noble.
Bouche
Sec, vif et intense, il a une acidité qui lui donne de la fraîcheur.
Température de service
On recommande de le servir entre 12 et 14 °C.
Accord mets et vin
Idéal pour accompagner les consommés, le foie gras, les viandes froides ou fumées, les plateaux de fromages, les poissons bleus et les fruits de mer.

L'avis des experts

Decanter:

This has an amazing tertiary, woody bouquet, which makes you sit up and take notice. It's rich, malty, meaty and nutty with an amazing depth, iodine intensity, smooth texture and a well-judged snip of sweetness. Elegant and long. Just beautiful with ticks in every box!

James Suckling:

Some fresh-treacle and spun-sugar aromas with orange rind and a sweet, toasty and woody edge. This is quite fresh and elegant, delivering some fleshy width and depth and a dry, smooth and long, nutty finish. Drink now.

The Wine Advocate:

Pioneers with their "almacenista" range, which gives credit on the label to the people that aged some of the wines they bottle, Lustau's NV Amontillado del Castillo Almacenista Antonio Caballero y Sobrinos is one in a large list of these unique bottlings. It has a very distinct and acute note of toffee and caramel that is a little unusual (they talk about hazelnut praline in their documentation), and made me think of a Palo Cortado. The fat that it has a higher alcoholic degree also speaks to concentration and age, even if the wine comes from a solera of 38 casks averaging 18 years of age that mature in El Puerto de Santa María. A different Amontillado with a strong personality.