Description

L'un des vins espagnols les mieux notés. L'Ermita est l'un des grands joyaux œnologiques du panorama espagnol, grâce auquel Álvaro Palacios a réussi à se hisser au sommet en matière de reconnaissance. Un vin limité, exclusif, intime et harmonieux. Son créateur le définit comme «l'émotion du classicisme ».À titre de curiosité, son coupage est principalement composé des cépages Grenache et Samsó (Cariñena), bien qu'il contienne également un petit pourcentage de raisins blancs issus du même vignoble, comme le Grenache blanc, le Pedro Ximénez ou le Macabeo

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.5% vol.
Cépage
76% Garnacha, 23% Cariñena, 1% Garnacha blanca, Macabeo, Pedro Ximénez
Autres formats disponibles:
Origine
Priorat

Dégustation

Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2037 si tu le gardes dans de bonnes conditions. On recommande de le décanter.
Accord mets et vin
Ragoûts de viande, gibier à plumes et viandes rouges (côte de bœuf).

Vignoble et élaboration

Nom
Finca L'Ermita
Description
Vignoble situé à Gratallops, avec des pentes super raides et orientées nord et est. Il est à une altitude de 400 à 500 mètres.
Size
1,44 hectare.
Année de plantation
Entre 85 et 105 ans.
Sol
Ardoise (llicorella) à structure laminaire, disposée verticalement et obliquement. La parcelle se caractérise par un fil diagonal de roche gréseuse.
Climat
Continental avec une touche méditerranéenne. Millésime marqué par la tempête Filomena en janvier, suivie d'une sécheresse rarement vue dans la région. Les températures douces ont permis de garder l'humidité et de s'en sortir bien.
Vendanges
Vendange faite le 13 octobre.
Vinification
100 % égrappé et foulé doucement. Fermentation alcoolique dans de petites cuves en bois avec pigeage. Macération pendant environ 45 jours. Fermentation malolactique spontanée en fûts.
Elevage
Actuellement en cours d'élevage.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The bottled 2021 L'Ermita has lower alcohol than usual, 13.9% (the lowest ever!) and a pH of 3.31 with 5.62 grams of acidity. It fermented with 55% full clusters with indigenous yeasts in oak vats, with punching down of the cap and a maceration of 41 days. The wine matured in oval French oak foudres for 12 months. They had snow in January and then some rain in late August, and the ripeness was very slow. It's a very subtle year; surprisingly, it can be born from such arid and dry slate soils. It has delivered what the wine has always promised. It has a lot of energy and subtleness, and there's something ethereal about it, contained strength, harmonious, with watermelon freshness, notes of Mediterranean herbs and rockrose; and it has more elegant tannins than Finca Dofí. It's a velvety wine, with very contained wood (unnoticeable), very clean and precise. After one hour in the glass, it showed a lot more depth and complexity than Aubaguetes. This is another legendary vintage for l'Ermita. 2,925 bottles were filled the 13th of February 2023. (Luis Gutiérrez)

James Suckling:

Take your time to appreciate this beauty. This is different from the richer and more opulent 2020, instead, it is more mineral, with a rather thick shield of minerality that makes it feel ethereal yet protective. Finely ground white pepper, violets, herbs and a hint of bacon and slate to the blue and red berries. Medium to full body on the palate with melted tannins and a long, bracing finish. Such energy, flair and harmony here. Can’t expect more. Drink or hold. (Zekun Shuai)

Decanter:

A Gran Vinya Classificada, L'Ermita is one of Spain’s most renowned wines and it's easy to see why. This is glorious, starting with a fabulously decadent nose of wild plums and minerals. The palate is superbly long and textured, with a firm line of redcurrant freshness and a very long, sapid, mineral finish. It's hard to fault and will age beautifully. Matured for 12 months in foudres. (Sarah Jane Evans MW)