La Roza 2016
Description
Trois micro-parcelles du terroir de La Roza sont à l'origine de ce vin sublime. Au total, elles ne couvrent même pas 0,25 hectare et sont le résultat de la récupération de 689 cépages âgés de 165 ans. Élégant à souhait, ferme et persistant, c'est un incroyable exemple de qualité hors du commun et de la personnalité unique du terroir et du cépage Tinto fino. De plus, ce millésime 2016 est classé parmi les meilleurs de ces dernières années, non seulement dans la vallée d'Atauta, mais aussi dans la Ribera del Duero
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2016 La Roza follows the style of the 2014—aromatic and perfumed, with the elegance of the sandy soils. It comes from three plots of vines that they reckon are around 170 years of age (!) and which total only 0.24 hectares. It's elegant and subtle, with the elegant tannins from the sandy soils (there's also clay and limestone here, of course), one of the most elegant wines here, and at the same time, it's very complete. 759 bottles were filled in September 2018.
A profound nose of concentrated blackberries, minerals, blueberries, oyster shell, hot stones, dried oregano and spices. Full-bodied with a big mouthful of fine-grained tannins. Powerful, but deep and extremely powdery on the palate, with a long, tight finish. Better from 2024.
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