Description

Le Chardonnay utilisé pour élaborer ce vin effervescent est planté sur des sols riches en calcaire, ce qui lui donne une excellente acidité naturelle. Pour garantir une qualité optimale, après la fermentation, le vin est mélangé à différents raisins Chardonnay provenant des meilleures parcelles. Il se distingue par sa complexité et sa minéralité unique en bouche

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Effervescent
Millésime
2018
Alcool
12.0% vol.
Cépage
100% Chardonnay
Origine
Robertson

Dégustation

Vue
Couleur citron vert.
Nez
Arômes de citron vert frais, de pommes vertes, de poires et de zeste de citron.
Bouche
Super complexe avec des notes de brioche et de levure. Finale longue et élégante.
Température de service
On recommande de le servir entre 6 et 8 °C.
Garde
À garder jusqu'en 2037 si c'est bien conservé.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles dans la vallée de la rivière Breede.
Sol
En pierre calcaire.
Rendement
Entre 8 et 10 tonnes par hectare.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Seul le moût de qualité supérieure est sélectionné pour la fermentation. Après cinq mois, il est mélangé à d'autres raisins Chardonnay provenant des meilleures parcelles dans des cuves en inox.
Elevage
Rouge crianza de 42 mois sur lies avant son dégorgement.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2018 Blanc de Blancs offers notions of sweet and tart aromas of kiwi fruit and dusty citrus blossoms, opening with a fresh, citrusy nose with hints of lees and green apples. Light to medium-bodied and with 12% alcohol, the wine draws me in repeatedly and is the clear winner of this year's lineup. At this price, buy the entire case. Just under 100,000 bottles were produced after resting on the lees for at least 42 months.

James Suckling:

Freshly squeezed lemons, sliced apples, acacia, bread crust and yeasty undertones. Tangy and sharp acidity cutting through the fresh and crunchy palate. Citrusy and toned with a chalky backbone, fine bubbles and vivid finish. Drink now.

Decanter:

Half of this classy blanc de blancs was fermented in 10-year-old small barrels, the other half in stainless steel. Malolactic fermentation was avoided and the wines were blended to then spend four years on lees. The nose is subtle and opens up slowly into notions of ripe Amalfi lemon. The palate is slender, bright and strikes an immediate balance, underlined by a creamy, fine, lemony mousse, complemented by exquisite zestiness. As the wine warms up, there is almost a tangerine overtone. Lovely.