Flor de Muga Blanco Reserva 2021
Description
Le quatrième millésime de la version blanche de Flor de Muga reprend le coupage de Viura, Grenache et Maturana blanc, en gardant un profil bourguignon qui suit la tendance des blancs traditionnels revisités. Élégance, complexité, rondeur et raffinement dans une seule bouteille
Fiche technique
Dégustation
les notes d'épices douces et de zeste de citron. La finale est très longue, un peu minérale et fraîche grâce à cette acidité marquée.
Vignoble et élaboration
pressurage commencé, on sépare le moût qui sort naturellement par gravité, appelé « moût de goutte ». Il est ensuite fermenté à basse température dans des fûts de chêne français neufs fabriqués dans la tonnellerie du domaine et légèrement toastés. Le bois vient des
prestigieuses forêts françaises de Nevers et Bertranges. Une fois la fermentation terminée, le vin reste avec ses lies pendant 3 à 4 mois pour garder son expression aromatique et gagner en corps et en douceur
L'avis des experts
Steely aromas with a smoky, creamy edge. Minerals, roasted white almonds and green stone fruit. Pretty full-bodied and bright, with a flavorful but limpid center palate. A nice touch of phenolics and salinity at the end adds a bit more gravity to the wine. 40% viura, 30% maturana blanca and 30% garnacha blanca. Drink or hold.
The white 2021 Flor de Muga Blanco Reserva sold with the Reserva category, as the market is more and more interested in whites with a long élevage. It's a white with aging potential and complexity produced with a blend of 40% old-vine Viura, 30% Garnacha Blanca and 30% Maturana Blanca with good ripeness in a great year when the grapes ripened thoroughly and developed full aromas and flavors but kept very good freshness. The free-run juice fermented in small barrels at low temperature, then was kept in concrete eggs for three months and then aged for six months in new barrels crafted by their coopers. It's smoky, spicy and toasty, still very young and undeveloped, primary but open and expressive with balsamic notes of bay leaf, waxy apples and flowers, and it has a seamless and balanced palate with a serious, chalky finish. 23,038 bottles produced. It was bottled in November 2022. (Luis Guitérrez)
Very much a modern style of white Rioja, this is a new French oak-fermented cuvée of Viura and 30% each of Garnacha and Maturtana Blanca. Leesy, layered and complex, it's the kind of thing that will appeal to Burgundy lovers ith layers of oatmeal, tangerine, citrus and nutmeg- 2025-26.