Description

Le nom de cettte cuvée, Quattuor fait référence aux quatre cépages blancs qui la composent. Le Chardonnay s'associe aux cépages oubliés de la Champagne pour un résultat minéral et ciselé. Ce Blanc de Blancs allie l’identité de ses racines à l’impertinence d’une vinification moderne.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Champagne
Alcool
12.5% vol.
Cépage
25% Arbanne, 25% Petit meslier, 25% Blanc vrai, 25% Chardonnay
Origine
Champagne

Dégustation

Nez
Arôme de raisins très frais et d’agrumes qui évoluent vers des notes de pommes miellées et de confiture de figue, portés par un bouquet de fleurs blanches.
Bouche
En bouche, un Champagne avec beaucoup de fraîcheur, minéral et ciselé. La finale est très persistante.
Température de service
7 ºC
Accord mets et vin
Parfait avec une tarte aux fraises, une blanquette de la mer, un carpaccio de veau à la truffe
blanche.

Vignoble et élaboration

Description
Culture durable et biologique.
Sol
Sol calcaire jurassique kimmeridgien.
Vinification
Première presse. Vinification par gravité. Débourbage naturel. Fermentation malolactique. Très peu sulfité.
Embouteillage
Elevage en bouteille de 36 mois. Dosage : 4,2 g/l.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The latest release of Drappier's NV Brut Blanc de Quatre Blancs Quattuor—an unusual blend of Arbanne, Petite Meslier, Blanc Vrai and Chardonnay—opens in the glass with an attractive bouquet of honeycomb, crisp yellow orchard fruit, dried white flowers, marzipan and toasted walnuts. On the palate, the wine is medium to full-bodied, broad and crisply fleshy, with a deep core of fruit, an elegant pinpoint mousse and tangy balancing acids, concluding with a long, nutty finish. This is a terrific rendition of this rare bottling, and it's more than a mere curio; indeed, it's well worth seeking out.

Wine Enthusiast:

This is a blend of four white grapes: Chardonnay plus Arbanne, Petit Meslier and Blanc Vrai, all varieties allowed but rarely found in Champagne. This bottling has some maturity and offers richness as well as intense crisp white fruits. The generous mousse brings out the final apple flavors. Roger Voss.

Decanter:

Piercingly fresh entry with citrus and lime to the fore. It seems to search out the palate, it’s awakening and seductive. A mid-weight and creamy overlay dispels any harshness and the fern and floral notes go on. 25% Arbanen, 25% Petit Meslier, 25% Pinot Blanc (Blanc Vrai), and 25% Chardonnay. Four years ageing. Dosage: 4.2g/L.