Description

Le vin qui porte le nom de ce château de Margaux est un coupage de Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc et Petit verdot. À la fin de son élevage, il révélera pleinement les qualités qu'il avait déjà laissées entrevoir lors des premières dégustations en fût, parmi lesquelles se distinguent son caractère puissant, juteux et équilibré et une longévité qui s'annonce brillante

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2020
Alcool
14.0% vol.
Cépage
47% Merlot, 43% Cabernet sauvignon, 9% Petit verdot, 1% Cabernet franc
Autres formats disponibles:
Origine
Margaux

Dégustation

Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2040 environ, si tu le gardes dans de bonnes conditions.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés sur un magnifique plateau de la région de Labarde, cultivés selon les principes de la viticulture raisonnée, sans herbicides chimiques.
Size
25 hectares.
Année de plantation
En moyenne 30 ans, mais les plus vieilles parcelles datent de 1920.
Sol
Alluvial, avec du sable et du gravier.
Climat
Continental
Vendanges
Vendange manuelle dans de petites caisses et tri manuel sur des tables de sélection. La récolte s'est déroulée du 11 septembre au 3 octobre.
Vinification
Sélection intra-parcellaire, fermentation dans des cuves en inox thermorégulées de 60 à 180 hectolitres avec remontages réguliers. Macération à 28-30 °C, période de cuvaison entre 18 et 24 jours. Fermentation malolactique partielle en fûts.
Elevage
12 mois dans des fûts de chêne français à grain fin et moyennement toastés (dont 35 % neufs). Pendant l'élevage, deux soutirages sont effectués.

L'avis des experts

Wine Enthusiast:

Barrel Sample. All the elements are showing well in this wine from the southern end of Margaux. It's an estate that is showing great promise and the wine brings together great tannins and richly delineated black fruits. It will age well. 

James Suckling:

This is seriously structured with blackcurrants, blueberries and iodine. It’s full yet so tight and focused with serious austerity and focus. Very classy and polished with precision. A terrific Siran. Try after 2026.

Decanter:

This is powerful and juicy with well balanced, opulent berry fruits - easy to fall in love with. This really is one of the few that has tannins that feel well caressed by the fruits, and the slightly higher than average alcohols gives a flattering feel through the mid palate. Nice job from winemaker Marjolaine Defrance and owner Edouard Miahle (who is now president of AOC Margaux, having succeeded Gonzague Lurton). Tasted twice. 1% Cabernet Franc completes the blend. 35% new oak. Hubert de Boüard consultant oenologist. Harvest September 11 to October 3. Drinking Window 2027-2044.

The Wine Advocate:

Deep garnet-purple colored, the 2020 Siran features notes of blackcurrant jelly, ripe redcurrants and raspberry leaves, plus suggestions of wild sage, tar and underbrush, with a waft of wild mushrooms. The medium-bodied palate is elegantly styled and refreshing, delivering approachable, soft tannins and plenty of red berry layers, finishing earthy.

Jeb Dunnuck:

Loads of blueberries, black raspberries, flowery incense, and violets define the nose of the 2020 Château Siran. It’s nicely concentrated and medium-bodied, with velvety tannins and the straight, focused style of the vintage. Tasted twice.