Description

On a là un millésime historique d'un rouge de Bolgheri qui a reçu de super notes et qui est à son apogée. Un printemps plutôt pluvieux, un été chaud et sec et surtout un mois de septembre avec des températures basses ont permis à ce millésime 2008 de l'emblématique

Ant

inori Guado al Tasso de conserver une acidité fraîche et vibrante, ce qui en fait un vin avec un grand potentiel de vieillissement

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2008
Alcool
14.0% vol.
Cépage
65% Cabernet sauvignon, 20% Merlot, 12% Cabernet franc y 3% Petit verdot
Origine
Bolgheri DOC

Dégustation

Vue
Rouge cerise avec des reflets orange.
Nez
Élégantes notes de bois toasté, de café, d'épices et touches fruitées de prune et de groseille.
Bouche
Au palais, il est doux mais ferme, avec des tanins d'une finesse absolue et un arrière-goût persistant.
Température de service
Entre 16 et 18 °C.

Vignoble et élaboration

Vinification
La fermentation s'est faite à température contrôlée dans des cuves inox entre 25° et 30°, avec un contact avec les peaux de 15 à 20 jours. Pendant cette période, l'extraction a été induite par des remontages et des délestages, en fonction des caractéristiques de chaque parcelle. Après le soutirage, les vins ont été transférés dans des fûts de chêne neufs, où ils ont terminé leur fermentation malolactique à la fin de l'année.
Elevage
18 mois d'élevage en fûts de chêne.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2008 Guado al Tasso is once again fabulous. In fact, it may be Tuscany’s most improved wine over the last few years. Firm, vibrant tannins support expressive layers of dark fruit, plums, cherries, sage, espresso and mocha. The wine shows fabulous detail and nuance in a translucent, totally seductive style, with tons of focus, drive and verve. It is a striking wine that will be a joy to follow over the coming years. The 2008 Guado al Tasso is composed of 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot and 10% Cabernet Franc. Anticipated maturity: 2015-2028. Antinori seems to do everything well these days, from churning out millions of bottles of supermarket wines all the way to turning out superb versions of their many flagship bottlings. This is another impressive set of new releases with a number of highlights. Over the years oenologist Renzo Cotarella has moved away from the super-late harvests of the late 1990s/early 2000s in favor of picking slightly earlier, a decision that has paid off handsomely, especially over the last few years. Antinori’s 2008s, from a vintage that is quite inconsistent across the board, are superb. I remember spending a few days near the estate’s Tignanello and Badia a Passignano estates in mid-August 2008. The days were very hot, but the nights were so cool that a sweater or light jacket was a necessity

Suckling:

Beautiful aromas of fresh flowers, herbs and currants. Full body, with velvety tannins and a fruity, balanced and silky textured finish. This is really balanced and gorgeous. Best in 2012.