Description

Les raisins Tempranillo, Mazuelo et Graciano qui constituent ce rouge persistant, élégant, agréable et franc proviennent du « triangle magique » tracés par les communes de Villalba, Haro et Labastida. Torre Muga est probablement le vin le plus moderne de la bodega de Rioja et ce millésime 2016 est, selon le critique Luis Gutiérrezc, l’un des meilleurs à l’heure actuelle.

 

 

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Red
Millésime
2016
Alcool
14.5% vol.
Cépage
75% Tempranillo, 15% Mazuelo, 10% Graciano
Origine
Rioja

Dégustation

Visual
Rouge aux liserés pourpre et larmes denses qui dénotent sa grande élégance.
Nez
Il montre des arômes de fruits noirs avec une belle maturité, d’épices, de poivre noir et de sous-bois. Après cela, des notes mentholées apparaissent, ainsi que de romarin et des notes fumées qui proviennent de l’élevage en chêne de première qualité.
Bouche
Lors de cette phase, il exprime un tanin gourmand, élégant et une acidité qui équilibre le palais. Des notes de réglisse apparaissent également, et le poivre est à nouveau présent. Un vin très persistant, élégant, agréable et franc.
Température de service
16 ºC
Garde
Jusqu’en 2035 environ, s’il est conservé dans de bonnes conditions.
Accord mets et vin
Idéal avec des viandes rouges, des plats de gibier et des poissons blancs grillés.

Vignoble et élaboration

Sol
Argilo-calcaire et alluvial.
Vinification
Fermentation naturelle et spontanée en cuves en bois sans contrôle de température et avec levures indigènes. La macération dure entre 2 et 3 semaines.
Elevage
Élevage durant 18 mois en fûts neufs de chêne français de l’Allier.
Embouteillage
Début 2019, après une légère clarification au blanc d’œuf.

L'avis des experts

Jeb Dunnuck:

Even better than the magical 2015, the 2016 Torre Muga offers a thrilling bouquet of cassis and assorted pure dark fruits, lead pencil, graphite, white flowers, and spice-laced aromas and flavors. While this cuvée is always thought of as the most modern in the lineup, it's far from it and has integrated oak, flawless balance, sweet tannins, and a gorgeous finish. It's beautifully done and just a thrilling bottle of Rioja that's going to evolve for 20-30 years or more.

Tim Atkin:

Torre Muga is the most "international" in style of the bodega's reds - controversially so when it was first released in 1991 - and is a cuvée of Tempranillo with 20% Mazuelo and Graciano, aged in 100% new French wood. Using fruit from the "magic triangle" between Villalba, Haro and Labastida, it's plush, aromatic and finely judged with subtle wood, violet top notes, sculpted tannins and the depth and concentration to age. 2022-35

The Wine Advocate:

I tasted a super young 2016 Torre Muga that had only been in bottle for some four months. But even so, the year seems to be approachable and open. Even if the wine has concentration and power, it has great balance and freshness. And it's drinkable now, even if it's going to get polished with some more time in bottle, where it should have a long life. This was the most modern of the wines in the portfolio, but I think the modern and traditional styles have been converging over the years, and nowadays there is not a huge difference between them. And for its age, it feels quite round, and it doesn't have edges or any harsh tannins; the oak is present but it's neatly integrated in the wine. It has to be one of the finest vintages for Torre Muga. 36,000 bottles produced. It was bottled in early 2019.