Description

Un vrai mythe, pas seulement de la Ribera del Duero, mais aussi du vin espagnol. Le rouge qui porte le surnom d'enfance de son créateur, le Danois Peter Sisseck, compte avec ce 2021 six millésimes distingués par 100 points Parker, la note maximale qui, en plus de The Wine Advocate, lui a aussi été attribuée par le Guide Peñín et James Suckling. La perfection liquide dans une sublime leçon d'élégance et de puissance qui va sûrement rester longtemps dans les mémoires.&nbsp

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.5% vol.
Production
7.974 bouteilles
Cépage
100% Tinto fino
Autres formats disponibles:
Origine
Ribera del Duero
Certifications
EU Organic Bio

Dégustation

Vue
Couleur cerise brillante.
Nez
Il a des arômes éthérés de violette, de fruits noirs (prune et cerise) et d'épices fines
Bouche
Attrayant, élégant et raffiné, avec une texture enveloppante et une fraîcheur calcaire en finale.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2045 environ, si les conditions de conservation sont optimales.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles préphylloxériques certifiés bio, cultivés en gobelet sur deux parcelles situées à La Horra-Barroso et San Cristóbal, à une altitude comprise entre 800 et 837 mètres au-dessus du niveau de la mer.
Size
4 hectares.
Année de plantation
Vignobles plantés en 1929.
Sol
Le terrain du vignoble Barroso est une ancienne terrasse du Douro gravelo-sableuse sur argile et calcaire, et celui de San Cristóbal est un coteau argileux exposé sud-ouest.
Climat
Continental. Après une année 2020 pluvieuse, marquée par la crise du Covid, le mildiou et le botrytis, 2021 s'est avérée sèche, favorisant une Vendange précoce par rapport aux premières vendanges du domaine qui avaient lieu début octobre, ce qui est impossible aujourd'hui.
Rendement
20 hectolitres par hectare.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Fermentation avec 30 % de grappes entières et des levures indigènes dans des foudres. Malolactique en fût
Elevage
Rouge crianza élevé en fûts de chêne de 225 litres provenant de deux tonnelleries différentes.
Embouteillage
En juin 2023.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Sisseck believes the texture of the 2021 Pingus is the finest he has achieved since the beginning and something that the Tempranillo does very well. There is a chalky feeling, which is not surprising, because the mother rock is pure limestone—even if some plots (Barroso) have more clay on top, deeper down is hard limestone and some sandstone. There is a sense of harmony and purity that I see in most of the 2021s. There's more depth, more concentration and more tannin here, and it's a wine for the very long haul; it's very, very young, but it's super harmonious and balanced. There's energy, clout and power but with great finesse. They have learned to control the extraction, and all of the grapes fermented with indigenous yeasts (each plot ferments on its own, there's no pied de cuve or anything); they are very careful to decide the moment they press, tasting a lot with a lot of precision, getting samples and sitting down to taste every day after the wine has fermented dry. He fermented the wine with some 30% of the clusters, which are selected at the sorting table when they see a perfect bunch. When they have full clusters, they have to do a delicate pigeage (not the case in 2022, but he used some in 2023). This is a super elegant and powerful Pingus that should age for a very, very long time in bottle. It very much follows the style of the years I like the most: 1996, 2016 and 2018. 7,974 bottles were filled in June 2023.

James Suckling:

Violets, flint, graphite, dark chocolate, ink pot, and hints of herbs such as tarragon. Black truffles. Tar and hints of sandalwood. Black tea. Medium-bodied with very linear tannins that are tight and polished with fine silky texture. It’s endless and seamless. Profound and deep. Super structure and balance. This needs six or eight years of bottle age at least.

Tim Atkin:

The latest in a series of brilliant releases from Peter Sisseck, this world-famous wine uses grapes from two old-vine plots in La Horra - Barroso (three hectares) and San Cristóbal (one hectare) - located between 800 and 837 metres. Engagingly elegant and refined, this has plenty of underlying concentration, ethereal aromas of violet and aromatic spices, palate-coating texture, plum and black cherry fruit and a chalky freshness on the finish. 2026-40.