Description

Un des meilleurs vins du monde dans l'un de ses millésimes les plus célèbres. Pingus est un délice qui a reçu les éloges des meilleurs critiques nationaux et internationaux. Ce vin fait référence au surnom d'enfance de son créateur, le Danois Peter Sisseck. Chaque bouteille de cette merveille nous offre un petit bout du cœur de la Ribera del Duero. Le monde s'arrête à chaque gorgée

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge Crianza
Millésime
2012
Alcool
14.0% vol.
Production
6.000 bouteilles
Cépage
100% Tinto fino
Autres formats disponibles:
Origine
Ribera del Duero

Dégustation

Vue
Couleur cerise intense.
Nez
Expressif, puissant, complexe et captivant. Il dégage des notes envoûtantes de violette, d'épices exotiques, avec des touches minérales et de fruits mûrs
Bouche
Il se caractérise par son élégance extrême. Il présente un équilibre parfait entre puissance et finesse. Charnu, volumineux, long et persistant.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2036 dans de bonnes conditions de conservation.

Vignoble et élaboration

Nom
Viñedos Barroso e San Cristóbal
Description
Vignobles plantés en gobelet, répartis entre les communes de La Horra et Roa, à 845 mètres d'altitude. Pingus, c'est le résultat des raisins de deux vignobles préphylloxériques exceptionnels.
Size
4,5 hectares.
Année de plantation
Vignobles plantés en 1929.
Sol
Le terrain du vignoble Barroso est une ancienne terrasse du Douro gravelo-sableuse sur argile et calcaire, et celui de San Cristóbal est un coteau argileux exposé sud-ouest.
Climat
Continental.
Rendement
16 hectolitres par hectare.
Vinification
Il est vinifié à partir de raisins entiers dans de petits foudres de 2 000 litres. La fermentation malolactique se fait en fûts.
Embouteillage
Ça s'est passé en septembre 2014.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

finally tasted the 2012 Pingus in bottle, a wine I sampled last year before bottling, and even if it was the final blend, all of a sudden proprietor Peter Sisseck decided to delay the bottling. He cannot really explain the reason why; it was really a hunch, something he felt and he thinks the decision was right. The good news is that the wine delivers all that it promised before bottling. There are plenty of floral notes, violets, even lilies; it's extremely aromatic, subtle and precise with just some Indian spices in the background to give it an exotic character. With time in the glass, there are some earthy, mineral (even diesel-like?) aromas. It has a rare combination of power and finesse, concentrated but delicate, with buttery, ultra-refined tannins, great balance, acidity, length and a silky texture, not easy to find in Ribera del Duero. This could very well be the best Pingus ever, in the style of 1996, a year of elegance and good acidity, more Burgundian/Atlantic (Peter Sisseck does not agree with the term Burgundian applied to Ribera del Duero) than the average. This wine has the conjunction of their knowledge and the improvements in the vineyards. This is stunning, simply perfect. It has all the components to age for 20+ years. 6,000 bottles were finally filled the first week of September 2014. As I explained last time, 2012 represents a big change in Pingus with 0% new oak used for its upbringing.

James Suckling:

A superb wine with blueberry, blackberry and violet aromas with hints of minerals. Full-bodied, powerful and structured. Extreme length that lasts for minutes on the palate. Incredible texture and brilliance. Perfect structure.

Falstaff:

Floral nuances, candied violets and hibiscus, sweet hints of oriental spice, fine old wood spice, blackberries, hints of blueberries, dark minerality. Complex, full-bodied, pronounced in fruit texture, ripe tannins, carried by a fresh acidity, salty nuances in the finish, convincing length, cool, ripe fruit in the finish.