Description

Bin 169 est un vin qui offre structure et profondeur. Il est fait de Cabernet sauvignon élevé en fûts de chêne français. Le résultat est un rouge aromatique, puissant et vibrant, parfait pour accompagner des plats copieux

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.5% vol.
Cépage
100% Cabernet sauvignon
Autres formats disponibles:
Origine
Coonawarra

Dégustation

Vue
Couleur cerise intense.
Nez
Des notes séduisantes de praliné aux noix douces. Des notes de violette, de menthe et de poivre vert. Des grains de café fraîchement torréfiés et du cuir de selle ajoutent de la complexité au nez.
Bouche
Équilibré, frais et juteux. On retrouve des notes de fruits rouges (myrtille et framboise sauvage mélangées à de la liqueur de cerise). Les notes pâtissières rappellent la tarte aux mûres cuite au four. Les touches sucrées sont équilibrées par des saveurs d'origan et de thym, ainsi qu'une impression ferreuse et de pierre de fer qui vient sans aucun doute du terroir.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Climat
Les conditions ont été les meilleures depuis 20 ans, ce qui a donné un super rendement. En général, l'été et l'automne ont été plus frais que la moyenne, ce qui a permis aux raisins Cabernet sauvignon de mûrir lentement et uniformément avec un super caractère variétal. Sans aucun doute, un millésime exceptionnel.
Elevage
Rouge crianza : 16 mois en fûts de chêne français.

L'avis des experts

Decanter:

As with the multi-region Bin 707, the Coonawarra-only Bin 169 returns in 2021 after a year of absence due to fruit quality in 2020 not being up to par. And what a return it is in this near-perfect vintage for Coonawarra, demonstrating why this region is so fêted for Cabernet Sauvignon. More on an elegant red-fruit spectrum than the dense, dark black berries of Bin 707, this is correspondingly lithe and lifted, with exotic notes of potpourri, blue ink, fresh mint tea and liquorice joining concentrated boysenberry, pomegranate, cigar box spice, and firm but fine coffee tannins. Very complex and layered with a welcome light hand on the oak: 16 months in French hogsheads, 51% new. Exceptional this vintage, speaks strongly of its terroir and represents a great buy for the price. To be released globally via the Place de Bordeaux in March 2024 at £175.

James Suckling:

For the record, 2021 is exceptional across South Australia. Choosing the best wines is, at times, like pulling needles from a haystack. Crushed blackcurrants, a waft of sage, dried lavender and black olive paste are lathered across an impenetrably juicy finish that runs very long. A lick of Coonawarra menthol. Just a lick. This will age very well and I may be underscoring this today. Drinkable now, but best from 2026.

The Wine Advocate:

The 2021 Bin 169 Coonawarra Cabernet Sauvignon is the premium Cabernet in the range that matured in French oak (16 months, 51% new) and (70% American oak), and as a result, perhaps unsurprisingly, it is the more elegant wine of the pair on release. You get leafy cassis, raspberry, red apple skins, ferrous notes, pomegranate molasses, tobacco and some bay leaf—very pleasing. An intensely powerful wine, it's robust in its way but lithe too. 14.5% alcohol, sealed under natural cork.