Description

Matadiablos, c'est un petit vignoble familial des frères Rodrigo et Asier Calvo, planté en 1997. C'est un vignoble unique à 826 mètres d'altitude, planté en gobelet dans les environs de Gumiel de Mercado, où la famille fait du vin depuis au moins 1780. Ce mono-cépage de Tinto fino est le résultat de la responsabilité historique, familiale et culturelle tant de la région que des Calvo. Un hommage parfait à leur terre et aux leurs

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
13.5% vol.
Production
7.900 bouteilles
Cépage
100% Tinto fino
Origine
Ribera del Duero

Dégustation

Vue
Couleur cerise avec une robe moyennement intense.
Nez
Nez expressif avec des notes de fruits rouges, des touches florales et une note minérale très prononcée qui rappelle l'argile.
Bouche
Très frais en bouche, avec une attaque fluide et super élégante, longue et persistante. Fino, prêt à vieillir en bouteille.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
Dans de bonnes conditions, il pourrait se conserver jusqu'en 2038.
Accord mets et vin
Il va super bien avec des plats à base de riz comme les risottos ou les arrones de carne. Il est aussi parfait avec des côtelettes d'agneau ou du pâté de perdrix.

Vignoble et élaboration

Nom
Matadiablos
Description
Vignoble planté en gobelet sur un coteau exposé au nord, dans le coin d'Aguachar. Il est à quelques mètres du couvent de San Mamés, près de Gumiel de Mercado, à environ 826 mètres d'altitude.
Size
2,61 hectares.
Année de plantation
Planté en 1997.
Sol
Franco-argileux.
Elevage
12 mois en fûts de chêne.

L'avis des experts

Tim Atkin:

Matadiablos comes from a cool, north-facing parcel within the Paraje de Aguachar in Gumiel de Mercado that was planted with a massal selection from La Nava and El Portillo in 1997. Fermented in open lagars in a semi carbonic maceration style, it's vibrant, ethereal and energetic, with haunting goji berry and pomegranate flavours and hints of clove and tobacco leaf. Deliciously drinkable. 2025-38. 

Wine Enthusiast:

Aromas of blackberry, dried thyme and a hint of leather pave the way for cassis, caramel, milk chocolate and lavender flavors. Silky tannins coat the tongue and gums and drop off to reveal a touch of earthiness in the smooth finish. Drink Through 2032.

James Suckling:

This has a complex nose of blueberries, dried raspberries, licorice and hints of asphalt. The palate is sleek, with delicate, polished tannins, a medium to full body and the enveloping satiny sensation that makes great Riberas. This comes from a pure tempranillo head-trained, north-facing vineyard planted in 1997 at 820 meters in the village of Gumiel de Mercado. A lovely and restrained expression of tempranillo. Drink now or hold.

The Wine Advocate:

The red 2021 Matadiablos follows the path of the initial 2019 with the advantage of their accumulated experience and a cooler and more balanced year. It was produced with Tempranillo from 2.6 hectares of vines planted in 1997, their youngest vineyard, at 826 meters above sea level and currently being converted to organic farming. It was vinified and aged like yesteryear, looking for fine-boned wines with contained ripeness (this has 13.5% alcohol in a vintage when the grapes ripened thoroughly) through earlier picking and trying to keep the natural freshness and acidity. The grapes were foot trodden in a vat with malolactic in 500-liter barrels and oak vats and aging for 11 months in two 3,000-liter oak vats. 7,900 bottles produced. It was bottled in September 2022.