Description

Ce vin unique, dont le nom vient des fleurs de pissenlit, est « la petite dernière de la famille » selon le domaine. Il vient de petites fermes dans les villages de Meaño et Ribadumia. Balsamique, agrumes, vif et avec une petite touche sucrée. Une version charmante de la reine des Rías Baixas !

Fiche technique

Type de vin
Blanc
Millésime
2023
Alcool
12.8% vol.
Sous-zone
Vallée du Salnés
Cépage
100% Albariño
Origine
Rías Baixas

Dégustation

Vue
Couleur jaune paille avec des reflets verts.
Nez
Frais et expressif. Il dégage des arômes balsamiques, d'agrumes et des notes d'herbe fraîche et de miel.
Bouche
Harmonieux, avec une acidité parfaite et de subtiles notes sucrées et d'agrumes. Il a une finale intense, fraîche et super agréable.
Température de service
Entre 7 et 10 °C.
Garde
Jusqu'en 2030 si tu le gardes dans de bonnes conditions.

Vignoble et élaboration

Description
Les raisins viennent de 13 vignobles.
Année de plantation
Entre 25 et 45 ans.
Sol
Franco-sableux, roche granitique. Profond et plein de matière organique.
Climat
Atlantique.
Vendanges
Vendange manuelle dans des caisses de 15 kilos.
Vinification
Vinification dans des cuves inox avec bâtonnage.
Elevage
Rouge crianza sur lies pendant 7 mois.

L'avis des experts

Tim Atkin:

Part of a bewilderingly large range from Alberto Nanclares and Silvia Prieto, Dandelion uses grapes from 13 different plots in Cambados, Meaño and Meis. Pithy, sappy and direct, it has some subtle struck match reduction, chiselled acidity, lemon and lime juice flavours and a bone-dry finish. 2024-29

James Suckling:

A lovely albarino with aromas of sea breeze, brine, oyster shells and grapefruit zest. The palate is crisp with a fresh saline profile and a fresh, clean finish. The grapes are from 13 parcels in the Salnes area (Ribadumia, Meano and Cambados). Fermented and aged in vats on the lees for seven months. Does not undergo malolactic fermentation. Drink now.

The Wine Advocate:

The 2023 Dandelión was produced with purchased grapes from growers inland in the Salnés Valley, so it's more soil- than sea-driven. The 2023s have similar parameters, and this one has 12.8% alcohol, a pH of 3.39 and 7.1 grams of acidity, denoting balance and freshness. It has a medium-bodied palate with a tender texture and mouthfeel. 24,073 bottles produced. It was bottled in July 2024.