Description

Ce vin est le plus représentatif du domaine et n'est produit que lors des meilleurs millésimes, à partir d'une sélection rigoureuse de raisins de cépage Sangiovese issus du vignoble de Pianrosso. Son bouquet est intense, corsé, fruité et épicé, avec un super équilibre en bouche entre les tanins prononcés et l'acidité. Ce vin élégant a un grand potentiel de vieillissement en bouteille

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2017
Alcool
15.0% vol.
Cépage
100% Sangiovese
Autres formats disponibles:
Origine
Brunello di Montalcino DOCG

Dégustation

Vue
Rouge rubis tirant vers le grenat.
Nez
L'arôme est intense, complexe, fruité et épicé, avec des notes de baies rouges mûres enrichies de diverses notes épicées.
Bouche
Chaleureux, doux et harmonieux, avec un super équilibre entre les tanins prononcés et l'acidité.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Accord mets et vin
Il accompagne super bien les viandes en sauce, les grillades et le gibier (comme le lièvre, le faisan et le sanglier). Il est excellent avec les fromages affinés.

Vignoble et élaboration

Vinification
Fermentation dans des cuves en inox à température contrôlée.
Elevage
Rouge crianza de 36 mois en fûts de chêne slovène, puis repos de 8 mois en bouteille.

L'avis des experts

Falstaff:

Bright, garnet red. Opens with distinctly fragrant notes of fresh dark cherry, some rose hip and fine rose petal, amazingly fresh notes. Round and supple on the palate, opens with beautifully ripe fruit notes, grippy tannins, very well placed.

Wine Enthusiast:

This full-bodied red starts off with aromas of leather, forest floor and camphor. Enveloping and structured, the palate shows a weightless concentration, featuring dried cherry, licorice, tobacco and a hint of orange zest framed in velvety tannins. 

The Wine Advocate:

The Ciacci Piccolomini d'Aragona 2017 Brunello di Montalcino Pianrosso shows nice balance and elegance, and it definitely shows the deft hand of the winemaking team in what was not an easy vintage by any stretch. This pretty wine delivers lots of fresh cherry and wild rose, with ferrous earthy, licorice and grilled herb; I also get bay leaf and rosemary sprig. Like the annata 2017 Brunello produced by this estate, the single-vineyard Brunello Pianrosso is distinguished by a sweet cherry note (plus a hefty 15% alcohol) that accompanies the wine from start to finish. Production is 37,000 bottles.

James Suckling:

This is a beautifully crafted and polished Brunello for this vintage, with full body and creamy, lightly chewy tannins. Dark berries, walnuts and cedar with dried-flower undertones. Needs time to soften, but very pretty. Drink after 2024.

Decanter:

Ciacci Piccolomini’s 12ha flagship vineyard, Pianrosso sits above the Orcia river between 240 and 360 metres. It is consistently caressed by sea breezes which surface in the afternoon. The lavish warmth of this southern zone is palpable in the heady 15% alcohol and soft, laidback acidity. Nevertheless, there is focus and liveliness. Orange blossom and persimmon aromas lead to flavours of toothsome red plum and an attractive lingering bergamot finish. While immediate and accessible with mellow tannins, there is enough substance to carry this 2017 for another five years.