Description

Reflet fidèle de la complexité de son terroir d'origine, le Château Pédesclaux est l'un des meilleurs vins de Pauillac. Sensuel, dense, profond, frais et tendu, ce rouge suit dans ce millésime la lignée de ses millésimes classiques et promet un grand potentiel de garde

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
13.0% vol.
Cépage
64% Cabernet sauvignon, 27% Merlot, 6% Cabernet franc, 3% Petit verdot
Origine
Pauillac

Dégustation

Nez
Profond et dynamique, avec des notes de petits fruits noirs et d'épices.
Bouche
Délicieusement juteux et marqué par une tension incroyable. Ses tanins souples et texturés et sa finale sapide permettent au Château Pédesclaux d'affirmer son identité unique.
Température de service
16 °C.
Garde
Jusqu'en 2045 environ, si tu le gardes dans de bonnes conditions.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles en cours d'obtention du certificat A-B (Agriculture Biologique).
Size
46,1 hectares.
Sol
C'est principalement un mélange de gravier sur une base de calcaire.
Vendanges
Vendange manuelle en caisses du 24 septembre au 5 octobre. On commence par trier les grappes, puis les baies.
Vinification
Les raisins tombent dans la cuve par gravité. Macération préfermentaire à froid avant une longue période de cuvaison. Vinification par gravité sans pompage.
Elevage
Rouge crianza de 16 mois en fûts de chêne français neufs (60 %) et d'un an (40 %)

L'avis des experts

James Suckling:

Dark cherries, black currants, white pepper and graphite with a touch of dark chocolate and cigar box. I love the suppleness and the mid-palate fruit that give excellent width and flesh to this rather lean vintage. Medium to full body with more flesh than bones. The tannins are fine and sleek, and the finish, creamy and extensive. A commendable effort from this vintage. Shows lots of early appeal but will hold very well in the next five to seven years.

Jeb Dunnuck:

The 2021 Château Pédesclaux is solid, even outstanding, with classic Pauillac notes of graphite and lead pencil supported by beautiful cassis-driven fruit. Medium-bodied, elegant, and balanced, it has fine tannins, reasonable mid-palate depth, and a good finish. Based on 64% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, and the rest Cabernet Franc and Petit Verdot, it's well-made, has terrific purity of fruit, and I love its overall balance. It's going to benefit from just a few years of bottle age and should drink nicely for 10-15 years if well stored.

Decanter:

Delicate rose-tinged blackcurrants on the nose, ripe and soft. Lovely soft acidity here, it has that almost sweet and sour note, giving you texture and zing as well as clarity and lift. Nicely presented with integrated tannins a round mouthfeel and persistence. Harmonious, soft and well wrapped up - all the elements are just so well signposted and detailed - fruit purity, execution of tannins, acidity and gentle sweetness. And the length - the mint and the blackcurrant just settles on the tongue and doesn't let up! Eric Boissenot consultant. 3.68pH. Ageing 30% new oak barrels. 42% of total production. In official organic conversion since 2019.