Description

Ce deuxième Grand Cru Classé de Saint Julien est un modèle d'élégance, de caractère et d'équilibre à Bordeaux. Une valeur sûre et constante parmi les « super seconds », élaboré par l'un des plus anciens domaines du Médoc qui, selon le critique Jeb Dunnuck, « semble toujours donner le meilleur de lui-même ». Pour l'expert californien, ce millésime 2009 « beaucoup plus sexy et séduisant », auquel il a attribué 100 points, est « la perfection pure »

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2009
Alcool
13.0% vol.
Production
60.000 bouteilles
Cépage
85% Cabernet sauvignon, 15% Merlot
Autres formats disponibles:
Origine
Saint-Julien

Dégustation

Nez
Dominé par des arômes de mûre, de réglisse et de cassis, avec des notes typiques du passage en fût comme le chocolat noir et le tabac, et des nuances de tapenade et de liqueur de mûre.
Bouche
C'est une caresse de pure soie et une texture veloutée. Un vin doux et savoureux, concentré et mûr qui finit long en bouche, intense avec des notes fruitées (framboise, cerise), épicées et de chocolat noir.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
En gros, jusqu'en 2050 si c'est bien gardé.

Vignoble et élaboration

Description
Les vignobles de ce domaine sont situés près de l'estuaire de la Gironde, ce qui rend le climat plus tempéré que dans d'autres régions bordelaises. La densité de plantation est de 10 000 cépages par hectare.
Size
75 hectares.
Année de plantation
Vignes d'un âge moyen de 35 ans.
Sol
Gravier.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Fermentation dans des cuves en ciment.
Elevage
Rouge crianza de 18 à 20 mois en fûts de chêne français, entre 50 et 80 % utilisés.

L'avis des experts

Jeb Dunnuck:

Starting a duo of magical vintages, the 2009 Château Ducru-Beaucaillou is one of those wines that always seems to deliver the goods. A normal blend of 85% Cabernet Sauvignon and 15% Merlot that hit 13.5% natural alcohol, it has a soaring bouquet of sweet blackcurrants, smoked tobacco, minty herbs, graphite, and assorted spicy nuances. It's full-bodied, broad, expansive, and flawlessly balanced, and has still present yet sweet, fine-grained tannins. It's in a much sexier, more showy style compared to the 2010, but I suspect it will nevertheless be just about as long-lived. This is pure perfection in wine.

Decanter:

Remarkably fresh and delicate nose yet classic and aromatic and full of spicy and graphite notes with liquorice, blackcurrant, cedar, tobacco, and cherry. Very fresh and elegant, the palate is formidable and shows the classic style of Ducru-Beaucaillou with its characteristic tension and upright structure and the powerful personality of a Cabernet Sauvignon-dominant wine from one of the great terroirs of the Médoc. Bravo!

The Wine Advocate:

Deep garnet colored, the 2009 Ducru-Beaucaillou bursts from the glass with bombastic crème de cassis, black cherry compote and preserved plums notes followed by hints of menthol, hoisin, dusty soil and incense plus fragrant wafts of candied violets and baker’s chocolate. Full bodied, rich and spicy in the mouth, the palate offers a beautifully plush texture and bags of freshness, finishing long and layered. An absolute powerhouse!

Gilbert & Gaillard:

Intense hue, crimson highlights. Great depth on the nose dominated by black berry fruits, liquorice sweet and subtle, slightly spicy oak. Dense, well-structured, monumental palate, still a little backward. Hugely successful effort. Keep… for a long time.