Description

La cuvée 747 de Jacquesson est faite à partir de vins du millésime 2019. Le résultat, c'est un extra brut raffiné et élégant, avec une super structure et complexité. On est face à une création qui a commencé à la fin des années 90 par les frères Chiquet, qui ont fait un pas de plus que les autres maisons de la région avec leurs bruts sans millésime.

Fiche technique

Type de vin
Champagne
Alcool
12.5% vol.
Cépage
Chardonnay, Meunier, Pinot noir
Origine
Champagne

Dégustation

Température de service
On recommande de le servir entre 7 et 10 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles d'Aÿ, Dizy, Hautvillers, Avize, Champillon et Oiry.
Climat
Le millésime 2019 a été marqué par un printemps avec plein de gelées qui ont surtout abîmé les vignes de Chardonnay. Du coup, le Pinot noir domine ce millésime.
Vendanges
La vendange s'est déroulée du 12 au 22 septembre.
Vinification
Dose de 1,5 gramme par litre.
Elevage
Rouge crianza dans de grandes cuves en bois sur lies, sans filtration ni clarification.

L'avis des experts

James Suckling:

A structured and creamy-textured Jacquesson NV with a very fine-bubble texture and lovely polish. It's medium- to full-bodied with length and sophistication, in a friendly and approachable way. Yet there is something that tells you it's going to deliver more with aging. More pinot in the blend than in other years, because the chardonnay was affected by frost, and it is impressive. Chewy at the end with phenolic tension and a slight bitterness, though in a good way. 2019 base. Three years on the yeast. Dosage 1.5g/L. Drink or hold.

The Wine Advocate:

Based on the 2019 vintage, the NV Extra-Brut Cuvée No. 747 reveals a lively, delicate bouquet of white pepper, tangerine, lemon oil, herbs and red berries mingled with lovely menthol notes. Medium to full-bodied, tense and sappy, it's layered with a vinous core of fruit and a delicately saline finish. This is not the most opulent iteration from this house but rather an edition that closely reflects the character of the vintage, marked by its tension and phenolic complexity.