Bruno Paillard Blanc de Blancs 2014
Description
Produit uniquement avec des raisins Chardonnay des Grands Crus de la célèbre « Côte des Blancs ». Il est super fin et super élégant
Fiche technique
Dégustation
fraîche et longue
Vignoble et élaboration
cœur de la Côte des Blancs. Une méthode de vinification très ancienne
où la fermentation en bouteille est moins énergique que celle d'un champagne classique. Lors du « tirage » avant la deuxième fermentation (en bouteille), on ajoute une plus faible proportion de sucre et de ferments, ce qui permet d'obtenir une effervescence plus faible
(4,5 kg de pression au lieu des 5 à 6 kg habituellement utilisés)
L'avis des experts
Freshly squeezed lemon, green apples, oyster shell and white apricots with subtle brioche and exquisite yeastiness. A fruity entry followed by a medium to full body where you find the fine perlage carrying the intense chalky flavors to a nicely dry but approachable finish. Lovely length with spot-on balance between chalky fruit and autolysis. Disgorged in March 2022. Drink or hold.
Disgorged in September 2021 with a dosage of 4.5 grams per liter, Bruno Paillard’s 2013 Blanc de Blancs Millésimé offers a bright and pure bouquet with aromas of verbena, spring flowers, citrus and chalky-mineral notes. Medium to full-bodied, precise and crystalline, tense, rich and perfectly balanced, it’s vibrant with a long, persistent finish. In a word: exquisite!
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