Description

Avec ce vin,Barbadillo rend hommage aux vignobles uniques de Balbaína, un coin historique du Marco de Jerez. Le résultat, c'est un vin tranquille de Palomino fino élaboré avec du moût de fleur qui reste 4 mois en contact avec les lies. Il se distingue par son passage en bouche élégant et savoureux, parfait pour accompagner les poissons fumés

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Blanc
Millésime
2023
Alcool
12.5% vol.
Production
64.000 bouteilles
Cépage
100% Palomino fino
Origine
IGP Cádiz

Dégustation

Vue
Couleur jaune pâle.
Nez
Arômes parfumés de fruits blancs et subtiles notes épicées.
Bouche
Délicate, élégante et savoureuse.
Température de service
On recommande de le servir entre 7 et 10 °C.
Garde
Jusqu'en 2027 si tu le gardes dans de bonnes conditions.
Accord mets et vin
Idée avec du poisson, des fruits de mer, des salades fumées, du riz et des légumes.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés à Balbaína Alta (Jerez Superior).
Année de plantation
Moyenne d'âge : 20 ans.
Sol
Albariza.
Vendanges
La vendange a eu lieu fin août.
Vinification
Fermentation du moût en cuves inox à une température contrôlée de 16 ºC pendant 10 jours.
Elevage
Rouge crianza de 4 mois avec lies.
Embouteillage
Juin 2024.

L'avis des experts

James Suckling:

This shows aromas of subtle grapefruit with a bright herbal lift and a floral undertone. The palate is medium- to full-bodied with a phenolic grip, pleasant bitterness and subtle saline acidity. This is made only from the free-run juice. Drink now.

The Wine Advocate :

After producing a number of unfortified whites, they have produced their first single-vineyard wine, the 2023 Alba Balbaína. Grapes were selected from the plot called La Cruz del Husillo within Balbaína planted with 20-year-old Palomino vines on white albariza soils. It fermented in stainless steel with their selected yeasts and aged in tank with fine lees for four months. It's a personal project of winemaker Montse Molina, selecting grapes from Balbaína, looking for a gentle mouthfeel through working the lees in tank for six months. It has a rounder palate, gentler, more approachable, ideal for food. But it's not banal and finishes dry with some chalkiness. It's around 11.5% alcohol with a pH of 3.7. 64,000 bottles were produced. It was bottled in June 2024.