Description

Le Bardallo est un terrain situé à San Vicente de la Sonsierra, planté il y a environ 65 ans, où coexistent différentes variétés de raisins rouges et blancs. Avec un soin extrême, les variétés sont vinifiées et élevées ensemble, comme elles l'ont toujours été, pour créer un rouge fluide, frais et différent, très floral et fruité. Un vrai plaisir à déguster

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.0% vol.
Production
2.500 bouteilles
Cépage
50% Tempranillo, 40% Viura, 5% Garnacha, 5% Garnacha blanca, Torrontes
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Violet brillant, robe moyenne.
Nez
Arômes intenses de fleurs et de fruits rouges, nez super net et agréable.
Bouche
Très élégant, équilibré et long, avec une attaque en bouche fluide et fraîche et une finale ample et sans aspérités.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignoble à San Vicente de la Sonsierra, à 540 mètres d'altitude, avec une orientation est-ouest.
Size
1,4 hectare.
Année de plantation
Vignoble planté en 1958.
Sol
Argilo-calcaire avec du sable à la surface.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Fermentation de toutes les variétés ensemble dans des cuves ouvertes, avec macération préférmentative à froid et macération postfermentative de 6 jours. Décuvage sans pressurage et fermentation malolactique dans des fûts de chêne français de 500 litres.
Elevage
11 mois dans les mêmes fûts.
Embouteillage
Stabilisation naturelle.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

El Bardallo is a known lieu-dit in the village of San Vicente de la Sonsierra, and the 2022 El Bardallo was produced from their plot that was planted in 1958 with around 50% Tempranillo, 40% Viura, 5% Garnacha and 5% white grapes (Torrontés and Garnacha Blanca). The destemmed grapes fermented all together in open stainless steel vats with indigenous yeasts and had 10 days of maceration. It matured in used 500-liter French oak barrels for 12 months. It has contained ripeness, 14% alcohol (in reality it's 13.78%), a pH of 3.48 and 5.8 grams of acidity, coming through as balanced and fresh for the natural conditions of the year, perfumed, clean and light. It's very serious, structured, balanced and a somewhat classical red; it's incredible that with so much white in the blend, the wine is dark (co-pigmentation!) and feels as if it is 100% red grapes. Tasting it, I forgot I was tasting a wine from 2022; it feels harmonious, fresh and balanced, and the quality of the tannins is unusually elegant for the year. It's approachable but has stuffing to develop in bottle. Bravo! 1,726 bottles produced. It was bottled in February 2024. (Luis Guitérrez) 

James Suckling:

Such an exciting red that's so racy and lustrous. So much fruit with some faint spices, hibiscus and minerals. Succulent and al dente fresh cherries and red berries on the palate. Tannins are fine and silky, yet most importantly fresh. Like the rest of Bodega Abeica’s wines, it is pure, bright, fresh and racy. From a 1.4-hectare vineyard that’s 66 years old in Abalos, co-planted with tempranillo, garnacha tinta, viura, garnacha blanca and torrontes. All co-fermented. 2,500 bottles made. Extremely delicious and drinkable now, but can hold.