Description

Aalto, c'est le résultat d'une sélection super minutieuse des raisins et d'un traitement respectueux de la matière première. Un rouge d'excellente qualité qui n'est commercialisé que lorsque les conditions de maturation sont parfaites. Un tempranillo de la Ribera del Duero burgalesa et vallisoletana signé Mariano García, l'un des œnologues les plus réputés au monde.&nbsp

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.5% vol.
Cépage
100% Tempranillo
Origine
Ribera del Duero

Dégustation

Vue
Couleur pourpre.
Nez
Arômes de fruits rouges avec des notes épicées et de réglisse
Bouche
Texture soyeuse et bonne acidité
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
Entre 2025 et 2038, à peu près, si c'est bien gardé

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés dans neuf communes différentes des rives de Burgos et de Valladolid.
Année de plantation
Entre 40 et 80 ans.
Climat
Continental.
Vendanges
Vendange manuelle dans des caisses de 15 kilos
Elevage
Rouge crianza de 17 mois en fûts de chêne français et américain

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2022 Aalto has a dark color and a very smoky nose with meaty notes (smoky bacon?), ripe dark berry fruit (a little too ripe for me this year) and abundant herbs and is quite spicy. This is the prototype Aalto, ripe (15% alcohol), powerful, concentrated and generously oaked but with stuffing and power and the balance to resolve the tannins and age for a long time in bottle. It has a marked profile that will not please those in search of a light and fresh red. This is a thoroughbred Ribera. 330,000 bottles produced. It was bottled in July 2024.

James Suckling:

Ripe dark cherries and blackberries swathed into a dusty, woody background, with touches of licorice, vanilla and violet extract. Juicy and fine-grained on the palate with full body and a fine-boned tannins. Structured and long. Drink from 2025. (Zekun Shuai).

Tim Atkin:

Aalto is one of the leading and most successful examples of a pan-Ribera del Duero Tempranillo, using grapes from 200 parcels in nine different villages across the Denominación de Origen. Skilfully blended by Antonio Moral, this has sweet vanilla and cigar box aromas from 50% new wood, lots of colour and intensity, Asian spice, chocolate, plum and black cherry flavours and supporting acidity. 2025-38.