Description

Peciña est un village super ancien avec des terrasses en amphithéâtre qui vont dans toutes les directions et à différentes hauteurs. Ce rouge fruité et ferme est fait en petites quantités, quelques milliers de bouteilles et un peu plus d'une centaine de magnums, une chance unique pour quelques chanceux de découvrir l'essence et la singularité d'un terroir unique

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.0% vol.
Production
7.149 bouteilles.
Cépage
75% Tempranillo, 25% Garnacha
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur rouge cerise.
Nez
Agréables notes de baies rouges et noires et arômes épicés de poivre blanc moulu.
Bouche
Intense et ferme, avec des tanins fins et soyeux.
Température de service
Entre 16 et 18 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles à 637-672 mètres d'altitude.
Size
2,3 hectares.
Année de plantation
Cépages âgés de 40 à 60 ans.
Sol
Sol calcaire et bien caillouteux grâce à l'érosion de la roche mère.
Vendanges
Manuel dans les boîtes, le 14 octobre.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois en fûts de différents volumes.
Embouteillage
19 juin 2023.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Peciña is a small parish of San Vicente de la Sonsierra, a cooler place at higher altitude. The 2021 Viñedos de Peciña shows finesse and some floral character, and it has more Garnacha character, which makes it fine-boned. It's perfumed and elegant, with a medium to full-bodied palate with fine, chalky tannins and very focused flavors. It's ripe without excess and comes in at 13.9% alcohol, with a pH of 3.8 and 4.42 grams of acidity. 27,000 bottles produced. It was bottled in June 2023 after it spent 12 months in oak barrels of different sizes and ages. (Luis Guitérrez) 

James Suckling:

Quite unique on the nose, with an ash-like touch to the floral aromas. Elegant palate with fine, dusty tannins, offering dark minerals and a juicy core of blue fruit. Subtle white pepper in the very lengthy finish. The garnacha element in the blend helps to reduce the volume, making it a more linear. Yet, it remains quintessentially Rioja. Drink or hold.

Tim Atkin:

Peciña, one of the most picturesque spots in the Sonsierra, is the origin of this cuvée of
Tempranillo, Garnacha and Graciano from a couple of local growers. Focused, intense and
wild herb-scented, this is a wine that will develop well in bottle, with damson and blackberry
fruit flavours, grippy tannins and neatly integrated oak. 2024-32