Description

Au départ, le Paleo était un mélange de cépages bordelais, mais en 2001, il est devenu un vin mono-cépage, le Cabernet franc ayant trouvé à Bolgheri un endroit parfait pour montrer tout son potentiel. Le résultat, c'est un vin parfumé, juteux et intense, un vrai chef-d'œuvre qui a aidé Le Macchiole à se faire connaître dans le monde entier

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2020
Alcool
14.5% vol.
Cépage
100% Cabernet franc
Origine
Toscana IGT

Dégustation

Vue
Rouge rubis super intense.
Nez
Notes de fruits rouges frais, de nectarine et d'écorce d'orange. Nuances épicées et herbacées.
Bouche
Intense et expressif, avec des tanins fermes et une finale super longue.
Température de service
Entre 16 et 18 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
Casa Nuova, Vignone, Ulivino
Vinification
Fermentation et macération pendant 20 jours dans des cuves en béton.
Elevage
Rouge crianza élevé pendant 16 mois en fûts de chêne neufs et en amphores en grès.

L'avis des experts

Wine Enthusiast:

A riot of pepper lights up the nose, from cracked black to green peppercorn to hot chili. Flint and leather undertones empower the heat, while aromas of raspberry jam and vanilla provide balance. The palate stays spicy, with snappy, confident acidity, but a sweetness lingers, and a finish of chili and chocolate ties everything together. Transcendent. Drink 2030–2040 or beyond.

The Wine Advocate:

One of Italy's best Cabernet Francs, the Le Macchiole 2020 Paleo is very dense and richly concentrated with a level of dark fruit that can only be chipped at and broken down by slow cellar aging. Paleo is always a wine for the long haul. The oak needs time to integrate and find focus. Even at this young stage, the quality of the tannins and the spot-on fruit ripeness is convincing. A note of sweet cherry, exotic spice and dark chocolate make for a long send-off.

Falstaff:

Intense reflective ruby-purple. Opens on the nose with accented spice notes, graphite and cedar, then black cherry, dark currants and white pepper. Gripping tannin characterises the palate, dark fruit components, emphatically spicy finish, somewhat brittle.