Description

Le Grand Blanc de Blancs Brut de Champagne Gosset est un vin issu d'une quinzaine de villages de la Côte des Blancs et de la Côte de Noirs avec des Blancs. Avec sa bulle fine et persitante, ce champagne élevé sur lies et vieilli pendant trois ans en cave évoque les fleurs et les fruits blancs, avec des touches d'agrumes, un touché soyeux et un palais harmonieux. Vif et structuré, il a obtenu une étoile du Guide Hachette des Vins

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Cépage
100% Chardonnay
Origine
Champagne

Dégustation

Vue
Bulle fine et persistante. Robe d'une nuance dorée assez pâle.
Nez
Minéral et floral, il révèle des arômes de fleurs et de fruits blancs, d'abricot, de mirabelle, ainsi que des notes de citron jaune acidulé, d'agrumes, de pâte de coing et de miel doux.
Bouche
Les fleurs blanches se mêlent à des fragrances leégèrement toastées. Touché soyeux et palais harmonieux. Champagne vif et structuré.
Température de service
Entre 6 et 8 ºC.
Accord mets et vin
Idéal à l'apéritif ou sur des coquilles Saint-Jacques, une rémoulade de tourteaux, des gougères, un tartare de poisson, des huîtres, un risotto aux copeaux de parmesan, des viandes blanches ou un Comté jeune et fruité.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles provenant d'une quinzaine de villages de la Côte des Blancs (Avize, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cuis) et de la Côte des Noirs avec des Blancs (Villers-Marmery, Tours-sur-Marne, Trépail).
Vinification
Fermentation malolactique soigneusement évitée afin de comserver l'arôme naturellement frais des vins et d'en assurer une parfaite conservation.
Elevage
Élevage sur lies et vieillissement minimum de 3 ans en cave à température constante. Dosage brut : 6 g/L.

L'avis des experts

James Suckling:

There’s a salty freshness to this elegant Champagne, alongside the almond blossom, pastry and sliced apple aromas. It’s sleek, dry and refreshing, with fine bubbles and a classy finish. Drink now. - Claire Nesbitt, Staff Writer & Critic. 

Gault & Millau:

A springtime meadow, with its scents of buttercups, dandelion flowers and alfalfa, evolving into honeyed scents (St. John's wort, elderberry) that blend with the first stone fruits (Napoleon cherry, apricot, rhubarb). This duality of vegetal freshness and crunchy fruit is reflected in a full-bodied, fleshy texture. The bubbles have just the right amount of energy, leading to a refined, unctuous and charming finish.

Wine Enthusiast:

The Chardonnay in this Champagne gives it a tight, mineral character. Acidity and citrus vie with the wine's white fruits. There are just hints of brioche and toast, suggesting this bottling is at a great point for drinking. (Roger Voss)

The Wine Advocate:

The latest rendition of Gosset's NV Brut Grand Blanc de Blancs reveals youthful aromas of citrus zest, white flowers and almond paste. Medium to full-bodied, bright and fleshy, with tangy acids and a pillowy mousse, it concludes with chalky grip. This Champagne's structure suggests that it should develop gracefully in the cellar. -William Kelley. 

Decanter:

A hint of chalk appears even before subtle notes of autolysis become apparent. The slender palate comes with disarming freshness and poise, revealing edges of fresh lemon, subtle patisserie, more chalk and richer hints of lemon oil. Precise in character with a very fine mousse, and so long.