Gérard Bertrand Château L'Hospitalet Grand Vin Blanc 2019
Description
Le Château de l'Hospitalet se trouve en bordure du littoral et surplombe la Méditerranée d'une centaine de mètres. Le vignoble dispose de conditions climatiques exceptionnelles et les sols marno-calcaires et rouges méditerranéens contribuent à la complexité aromatique, à la finesse et à l'élégance de cette cuvée. Les raisins sont issus de l'agriculture raisonnée. Un vin blanc certifié Terra Vitis, au nez puissant et frais et à la bouche d'une belle minéralité, à déguster sur des noix de Saint-Jacques poêlées, des poissons en sauce ou à l'apéritif.
Fiche technique


Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
A certified organic and biodynamic blend of Bourboulenc, Grenache Blanc, Vermentino and Viognier, the 2019 La Clape Blanc Chateau l'Hospitalet Grand Vin is barrel-fermented and aged through the spring equinox, then bottled. The oak here is subtle, lending just a hint of pencil shavings to the citrus, melon and apricot notes. Full-bodied yet vibrant and refreshing, this is a big but beautiful white wine that finishes with ample length and zesty acidity.
Soft white flower notes fill the nose alongside apricot and touches of lime zest. The palate is full of apricot flesh, melon and nectarine with a drive of salinity through to the finish - the salty touch due to the vineyard's close proximity to the Mediterranean Sea. Good acidity keeping things fresh but this is a more full-bodied style that would work well with creamy pork dishes. A blend of Grenache Blanc, indigenous and late-ripening Bourboulenc with Vermentino and Viognier. Good ageing potential and will reward a few more years of cellaring.
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