Description

Comme d’habitude, chaque nouveau millésime de Flor de Pingus reçoit de superbes récompenses des critiques les plus prestigieux. Le frère cadet de Pingus atteint, vendange après vendange, des niveaux de qualité spectaculaires, personnifiant l’excellence de l’appellation Ribera del Duero. Subtil, fin, aux tanins très polis et aux arômes de fruits noirs mûrs, avec une touche épicée et minérale.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Red - Crianza
Millésime
2018
Alcool
14.0% vol.
Production
120 000 bouteilles.
Cépage
100% Tinto fino
Origine
Ribera del Duero

Dégustation

Visual
Rouge cerise intense.
Nez
Complexe et expressive. Les arômes épicés se démarquent, avec une touche minérale et de fruit mûr.
Bouche
Élégante et pleine, avec des tanins très fins et polis et une finale longue et persistante.
Température de service
16 ºC
Garde
Optimal jusqu’en 2032 environ s’il est conservé dans de bonnes conditions.
Accord mets et vin
Viandes, grillades et fromages affinés.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles certifiés biologiques issus de cinq endroits différents, situés sur la commune de La Horra (Burgos), village où se trouvent également les vignobles de Pingus.
Année de plantation
Entre 25 et 50 ans.
Sol
Sableux.
Climat
Continental.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Les parcelles sont vinifiées séparément en cuves inox de 4 000 litres. 50 % du vin réalise la fermentation malolactique en fût neuf et le reste en cuves inox.
Elevage
Élevage de 18 mois en fûts de chêne français, dont 25 % neufs.
Embouteillage
En juillet 2020.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Like the rest of the wines, I tasted the bottled 2018 Flor de Pingus—which I tasted unbottled last year—next to the 2019 that will be bottled in June 2021, and it was great to see how the wines reflected the character of the two vintages. All of the estate vineyards are certified organic, and this is pure Tinta del País, the local strain of Tempranillo, from 40 hectares in five different locations (parajes) of the village of La Horra where the Pingus vineyards are also located. It fermented with natural yeasts and also natural malolactic and matured for 18 months in French oak barrels, 25% new. The day I tasted it, the wine was oakier than normal, but the amount of new oak is not higher than normal. The palate showed much better, with very fine and polished tannins. There is freshness, even red fruit and good balance. The oak should integrate with a little more time in bottle. 120,000 bottles produced. It was bottled in July 2020.

Tim Atkin:

Peter Sisseck did a green harvest in his Flor de Pingus vineyards in 2018 to reduce the crop in what was often an abundant year. But the result is still a very graceful, scented expression of these La Horra vines, with no sign of over concentration. Benefiting from the reduction in new oak to 25% in recent years and the addition of 2% Garnacha for the first time, this is detailed, fresh and appealingly pure with silky tannins, succulent summer berry fruit and the palate length that's a feature of the Dane's winemaking style. 2022-28

James Suckling:

A ripe, layered red with plum, black-cherry and some toasted oak. It’s full-bodied with rounded tannins, but there’s a lively edge to the wine as well. Subtle and fine. Sort of shy still. Drink or hold.