Description

L'Ecléctico est fait à partir de vieux vignobles de la variété locale Puesta en cruz, qui est la même que la Rabigato portugaise, en coupage avec d'autres variétés blanches de la région. Juteux, rafraîchissant et avec un caractère très salin, c'est un blanc très expressif et ferme grâce à son élevage sur lies

Fiche technique

Type de vin
Blanc
Millésime
2023
Alcool
11.5% vol.
Production
2.300 bouteilles
Cépage
Puesta en cruz, Otras
Origine
Arribes

Dégustation

Vue
Couleur jaune paille avec des reflets verts.
Nez
Frais, avec des notes de fruits blancs et un fond minéral.
Bouche
Juteux, ferme et salin. Avec une super longueur en bouche et une acidité agréable.
Température de service
Entre 7 et 10 °C.
Garde
Jusqu'en 2032 si tu le gardes bien.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles à environ 700 à 800 mètres d'altitude.
Size
8 hectares.
Année de plantation
Entre 80 et 120 ans.
Sol
Granitique.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Pressurage direct. Fermentation spontanée sans levures sélectionnées.
Elevage
8 mois d'élevage en cuve sur ses lies.
Embouteillage
Non filtré ni clarifié en juin 2024.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2023 Ecléctico Variedad Puesta en Cruz Sobre Lías was produced with the variety known as Rabigato in the Douro in Portugal (for some, the highest-potential white from the zone) from a young vineyard at 700 meters above sea level on sandy granite soils. This 2023 marks the first time they did a one-day maceration with the skins, and then it fermented with indigenous yeasts (a constant here) in stainless steel and was kept with the lees for eight months. It has a golden color, a Mediterranean nose of herbs and esparto grass and a serious palate with pungent flavors and nothing about fruit, all about soil—liquid granite. It comes in at a moderate 11.5% alcohol and with a pH of 3.16 after full malolactic. 2,300 bottles were filled in June 2024.

James Suckling:

This shows aromas of stone fruit, dried pineapple and seashells. The wine is ample, medium- to full-bodied and textured, with distinctive yet subtle salinity. It strikes a balance between ripe fruit flavors and a persistent, super-pleasant saline finish. This is pure puesta en cruz, called rabigato in the Douro, Drink now or hold.