Description

On a là une nouvelle création de Bertrand Sourdais, issue d'un millésime qui s'annonce excellent grâce aux pluies abondantes de l'année précédente. Pour le faire, on utilise un petit pourcentage d'Albillo, et la production est tellement petite qu'elle tient dans seulement trois fûts

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
12.8% vol.
Production
537 bouteilles.
Sous-zone
Soria
Cépage
96% Tinto fino, 4% Albillo
Autres formats disponibles:
Origine
Ribera del Duero

Dégustation

Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
Paraje de Carravilla
Description
Vignobles préphylloxériques situés dans la vallée d'Atauta, à environ mille mètres d'altitude. On y travaille selon les principes de la biodynamie.
Size
0,27 hectare.
Sol
Composé de sable et de limon calcaire caillouteux.
Climat
Le millésime 2021 a été marqué par des températures modérées et peu de pluie.
Vendanges
La Vendange a commencé le 30 septembre 2021.
Vinification
100 % égrappé. 26 jours de macération à une température comprise entre 18 et 30 °C.
Elevage
Rouge crianza élevé dans deux fûts bourguignons semi-neufs en chêne français
Embouteillage
En août 2022.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2021 Carravilla comes from a south-facing plot on pure limestone soils in the village of Atauta. Composed of 96% Tempranillo with 4% Albillo from 0.27 hectares at 935 meters in altitude, it fermented destemmed in oak vat with indigenous yeasts and matured in two used Burgundian barrels for a short-ish time, some nine months. It has 14.11% alcohol and a pH of 3.8. The much shorter élevage has resulted in a more relaxed wine that has energy, light and finer tannins and is fine-boned, balanced, fresh and elegant but not lacking clout or power. There is finesse combined with energy here. He felt the wines were good from very early on (April!), so he went for a much shorter élevage. More maceration requires less élevage? Only 537 bottles were filled in August 2022.

James Suckling:

Nuanced nose with some cumin, black chocolate, cedar, licorice-like spices to the blue and black fruits. Minerals, violets and a hint of coca-cola, too. Spicier and almost as structured as La Mata, but the difference is that the bones come after the more fluid center-palate. The tannins are dusty and so focused and driven. Long and close-knit finish. This needs more time. Better from 2026. - Zekun Shuai. Senior Editor.